Gasztro

Halat, vadat s mi jó falat…

Halat, vadat s mi jó falat…

2009. szeptember 14., hétfő
Halat, vadat s mi jó falat…
És tényleg, a hal olyan finom, szemünk-szánk ingere. Bár egy-egy halászléfőző fesztivál javít némiképp a statisztikákon, mégis kevés halat eszünk. Pedig aki csak rántva és paprikás levesként ismeri (ami finom, félreértés ne essék), az még semmit sem tud a halételekről. Mi most egy kicsit változatosabb recepteket ajánlunk kedvcsinálóként, hogy a közelmúltban tartott Nemzetközi Tiszai Halfesztivál után se merüljön feledésbe ez az egészséges táplálék.

Pikáns halleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók:

- 1 kg ponty - 1 kávéskanál sáfrány - 2 babérlevél - 1 citrom - 1 evőkanál liszt - 1 joghurt - 10 dkg krémtúró - fél csésze sóska - fél csésze kapor - só - bors

Elkészítés:A citromot megmossuk és héjastól félbevágjuk. A babérlevéllel és sáfránnyal együtt beletesszük 1 liter vízbe és 5 percig főzzük. Hozzátesszük a szeletekre vágott halat és takarékon főzzük vigyázva, hogy ne essen szét. Ha megfőtt, óvatosan kivesszük és egy tálra tesszük. A lisztet, túrót, joghurtot összekeverjük, és behabarjuk a levest. A kaprot és a sóskát apróra vágjuk, beleszórjuk a levesbe. Visszatesszük bele a halat és így tálaljuk.

Halfasírt színes pürével

Hozzávalók:

A halpogácsához: - 40 dkg tengeri hal - 2 szikkadt zsemle - 2 dl tej - 2 tojás - zsemlemorzsa - szerecsendió - vaj - petrezselyem - őrölt bors - só

A püréhez: - 60 dkg főtt burgonya - 1 evőkanál margarin - tej - 20-20 dkg főtt, áttört sárgarépa és parajpüré - 2-2 evőkanál tejföl és finomra vágott petrezselyem - só

Elkészítés:A halhúst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és apró darabokra tördeljük. Hozzákeverjük a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, 3 evőkanál olvasztott vajat, és zsemlemorzsát. A fűszerekkel ízesítjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és vajban megsütjük. A főtt krumplit pépesre törjük margarinnal, tejföllel, sóval, és tejjel összekeverjük. Három részre osztjuk, majd külön-külön sárgarépával, spenóttal és petrezselyemmel összeturmixoljuk. A színes püréket a meleg halfasírtok mellé tálaljuk.

Rakott hal

Hozzávalók:

- 80 dkg szeletelt hal - 5 fej vöröshagyma - 3 gerezd fokhagyma - fél kg paradicsom - 5 evőkanál prézli - só - bors - 1 csokor zöldpetrezselyem - 9 evőkanál bor (vagy 8 evőkanál víz és 1 evőkanál ecet keveréke) - kevés margarin

Elkészítés:A halszeleteket megsózzuk és borsozzuk. A hagymát és fokhagymát apróra vágva a margarinnal kikent tűzálló tál aljára tesszük. Erre helyezzük a félbevágott paradicsomokat és rá a halszeleteket. Megszórjuk a prézli és a vágott petrezselyem keverékével, aláöntjük a bort vagy a vizes ecetet, és 15 percig pároljuk a sütőben. Köretként Krumplit vagy főtt rizst adunk hozzá.

Rizses halsaláta

Hozzávalók:

- 45 dkg tengeri hal (szálkamentes) - 1 morzsolt babérlevél - 2 evőkanál olaj - 5 db olajbogyó - 2 dkg rizs - 1 fej apróra vágott vöröshagyma - 2 db paradicsom - 1 db alma kockákra vágva

Elkészítés:A halat megfőzzük sós vízben, kihűlve apró darabokra törjük. A rizst megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, a rizshez keverjük a többi hozzávalóval együtt. Paradicsomszeletekkel, almakockákkal díszítjük. Fogyasztás előtt citromlével meglocsoljuk.

Szardíniás szendvicskrém

Hozzávalók:

- 1 doboz szardínia konzerv - 2 tojás - savanyú uborka vagy paradicsom

Elkészítés:Egy doboz szardíniát olajával együtt tálba teszünk és 2 főtt tojássárgáját beletéve pépessé keverünk. Pirított kenyérszeletekre kenjük a halas krémet, rászórjuk a kis kockákra vágott főtt tojásfehérjét. Télen szeletkékre vágott savanyú uborkát teszünk rá, nyáron paradicsomszeleteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.