Először járt székelyföldi delegáció Mihalik Kálmán sírjánál

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Koszorút helyeztek el a Székely himnusz zeneszerzőjének nyughelyén

no images were found

Most először járt székelyföldi delegáció a Székely himnusz zeneszerzője, Mihalik Kálmán kopjafájánál a szegedi Belvárosi temetőben. A Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor koszorúzta meg a sírt a zeneszerző halálának évfordulóján.

Még mindig kevesen tudják, hogy Csongrád megyében, itt Szegeden, a Belvárosi temetőben nyugszik Mihalik Kálmán, aki Erdély himnuszának, az ott élő székelyek második himnuszának zenéjét szerezte. A Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor szeptember 3-án koszorút helyezett el Mihalik Kálmán sírján, így emlékezett meg a zeneszerző halálának 87. évfordulójáról. A megyei elnököt elkísérte Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke is. A temetői látogatás előtt mindketten részt vettek a megyei közgyűlés ülésén.

„Megtisztelő számunkra a látogatás, nekem pedig külön öröm, hogy az elnök urat, mint első székelyföldi hivatalos koszorúzót itt üdvözölhettem. Elmondtam elnök úrnak, hogy mi mindent tettünk már a szerző emlékének ápolásáért” – mondta el Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A vendégek megismerkedtek a megyénkben élő székely fafaragó mesterrel, Gál Imrével, aki a sírnál lévő kopjafát faragta. Ő hozta létre a Mihalik Kálmán Alapítványt is, amely a zeneszerző emlékének méltó megőrzéséről gondoskodik, és tehetséges erdélyi fiatalokat támogat.

Tamás Sándor elismerően nyilatkozott mindarról, amit Csongrád megyében hallott és tapasztalt, és örömét fejezte ki, hogy megkoszorúzhatta a sírt.

Előző sztori

Szombat: Tanévnyitó az egyetemen

Következő sztori

IDEA 2009 kiállítás és vásár Makón