Közélet

BRDSZ: magánkézbe adná a kormány az állami üdülővagyont

BRDSZ: magánkézbe adná a kormány az állami üdülővagyont

2009. szeptember 2., szerda
BRDSZ: magánkézbe adná a kormány az állami üdülővagyont

A kormány az állami üdülővagyon magánkézbe történő kiszervezését tervezi, ami több milliárdos kárt okozna az államnak – jelentette ki a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) főtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Bárdos Judit

azt mondta: a belügyi és rendvédelmi szervek, így a honvédség, a vámőrség, az APEH üdülői előbb a Belügyminisztérium, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tulajdonába kerültek, amely azonban az ingatlanvagyonnal nem gazdálkodott, állagmegóvásáról nem intézkedett. Az MNV a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság Üdülési és Oktatásszervezési Igazgatóság kezelésére bízta az üdülőket, amelyeket a Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. üzemeltet. Hozzátette, húsz-huszonöt nagy értékű, frekventált helyeken lévő üdülőkről, köztük kormányzati ingatlanokról van szó. A BRDSZ az állami vagyon "kiszervezése" mögött "mutyit sejt", és arra vár választ, ha az államnak ráfizetéses az üzemeltetés, akkor miért érné meg üzemeltetni az üdülőket magánvállalkozásoknak a hatóság által kiszabott magas bérleti díj és felújítási költségek mellett, és azokat miért nem a Human-Jövő 2000 Kft. működteti továbbra is? Bárdos Judit feltette a kérdést: miért éppen most akarja a kormány bérleménybe kiszervezni az ingatlanokat, és miért nincs felelősségre vonás az MNV-nél? A BRDSZ attól is tart, hogy az ország különböző részein lévő üdülőkben dolgozó 700 ember többsége utcára kerülne az üzemeltető-váltást után. Bárdos Judit a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy az ország négy rendészeti szakközépiskolája, a szegedi, a miskolci, a körmendi és a budapesti jogszabálysértő módon kerül vissza a rendőrséghez. Kijelentette: éppen az a szaktárca követ el jogszabálysértést azzal, hogy a közoktatási törvényből adódó kötelezettségének nem tesz eleget, amelynek fő feladata a jogszabályok alkotása és betartatása feletti őrködés. A törvény ugyanis kimondja, hogy március 31-ig írásba foglalt döntés alapján kell az átszervezést végrehajtani, de a rendőrséget irányító Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem fogadott el ilyen rendelkezést. A BRDSZ szerint nem az a baj, hogy a rendészeti szakközépiskolák visszakerülnek a rendőrség gazdasági irányításába, hanem az, hogy a jól felszerelt és korszerű intézményeket is elérheti az a gazdasági helyzet, amely az ország több rendőrőrsén, irodáján tapasztalható, ahol "a dolgozóknak még a vécépapírról is maguknak kell gondoskodniuk".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.