Egyház

A Szeged-Csanádi Egyházmegye hírei

A Szeged-Csanádi Egyházmegye hírei

2009. szeptember 18., péntek
A Szeged-Csanádi Egyházmegye hírei

A Szeged-Csanádi Egyházmegye aktuális híreit és alkalmait alább olvashatják.

Egyházmegyei Jegyes Hétvége

, intenzív bentlakásos program lesz a házasságra készülőknek a szeged-szentmihályi Közösségi Házban, 2009.

október 9-11.

között. A hétvégét, melyet egy pap és két házaspár vezet – és amelyről a program felelőse

Thorday Attila

igazolást állít ki –, a plébánosok elfogadhatják jegyesoktatásként. Érdeklődni és jelentkezni

Noé Gabinál

és

Zoltánnál

lehet elektronikus levélben: gazo.noe@gmail.com, vagy telefonon: 20/823-34-95.

Természetes Család-Tervezés kurzus

indul 2009.

október 2-án

, 17.30 órakor a Katolikus Házban (Szeged, Dugonics tér 12.). A tanfolyam 4 előadásból és személyes konzultációkból áll, melyet egy családtervezési tanácsadó házaspár vezet. Érdeklődni a Családpasztorációs Irodán keresztül lehet e-mailen: csaladpaszt@gmail.com, vagy telefonon: 62/311-216; 20/82-80-476. A családpasztorációs iroda által elindított

gyásztanácsadó szolgálat

keretén belül lehetőség nyílik szakemberekkel folytatott egyéni beszélgetésekre, akik személyesen kísérik a gyászolót, szeretteik elvesztésének lelki feldolgozásában. Helyszín változatlanul a Katolikus Ház (Szeged, Dugonics tér 12.).

Minden második hét keddjén

délután 3-6 óráig elérhető ez a lehetőség a gyászolók számára. Legközelebbi időpontok: 2009. szeptember 22., október 6. Kellő számú érdeklődő esetén októbertől a gyász feldolgozását segítő csoportos alkalmak is indulhatnak. Telefonon pedig minden kedden 3-6 óráig várják azok hívását, akik szeretnék letenni gyászból fakadó lelki terhüket. Elérhetőség: 06-20/210-20-36.

Lengyelországból, Nowa Slupia községből delegáció érkezik szeptember utolsó hétvégéjén Csengelére.

A Nowa Slupia területén lévő Szent Kereszt-hegyi kolostorból az elöljáró atya, Zygfryd Wiecha OMI elhozza azt a Szent Kereszt ereklyét, melyet ezer éve

Szent Imre

herceg ajándékozott oda. A szerzetesek az ereklye őrzése mellett mindmáig ápolják Szent Imre tiszteletét is. A relikviát 2009.

szeptember 27-én

(vasárnap) délután 4 órakor ünnepélyes szentmisével fogadják a csengelei Szent Imre templomban. Erre az alkalomra az egyházközség szeretettel hívja az egyházmegye papságát és híveit, különösen a Szent Imre plébániákról és a róla elnevezett intézményekből.

Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére

idén is meg rendezik a

Rózsaeső Imaestet

a makó-újvárosi plébánián. A plébániaközösség minden érdeklődőt szeretettel vár

szeptember 26-án

a Szent László-templomban (Vásárhelyi u. 57.). A délután folyamán „Kis Szent Teréz és a papi hivatások” címmel előadást tart Katona István egri segédpüspök. A záró szentmise este 6 órakor kezdődik. Részletes program és további információ megtalálható a

www.makoujvaros.extra.hu

világhálós oldalon. A

Töltésen Kívüli Közösségek

(Tápé, Petőfitelep, Algyő, Újpetőfitelep, Baktó és Béketelep érintett plébániái) harmadik éve szerveznek közös programokat. Idén

szeptember 27-én

vasárnap 15 órától találkoznak a négy plébánia egyházközségi képviselőtestületeinek tagjai kapcsolatépítés és tapasztalatcsere céljából. A találkozó helyszíne Szegeden az Iglói u. 1. sz. alatti Apor Vilmos Közösségi Ház.

A Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért Templom

szeptember 27-én

, vasárnap 18 órai kezdettel ünnepli

védőszentjének búcsúját

. Az ünnepi szentmisét

Németh László

hódmezővásárhelyi plébános atya mutatja be. A 17 órakor kezdődő szentségimádást a Lumen együttes vezeti. A mise után agape lesz az Apor Vilmos Közösségi Házban. Mindenkit szeretettel várnak a tarjánvárosi hívek.

Szerdánként Filmklub

lesz a szentmihályi plébánia Közösségi Házában.

Szeptember 23-án

, szerdán a 18 órai szentmisét követően „A zsinat szele” című, a II. vatikáni zsinat (1962-65) hatástörténetéről szóló olasz film első részét vetítik. A kéthetente folytatódó alkalmakra szeretettel várják az érdeklődőket. A jezsuiták Szent József templomába meghirdetett

„Gyújts éjszakánkba fényt”

című szombat esti előadássorozat idei nyitó előadása

szeptember 26-án

lesz. „Nemzeti ereklyéink, szimbólumaink neoliberális pergőtűzben” címmel Jankovics Marcell rajzfilmrendező, művelődéstörténész tart előadást. A rendezvény az esti szentmise után, 19.15-kor kezdődik.

„Szent Pál és a pogány irodalom”

lesz a témája az idei, sorrendben

huszonegyedik Biblikus Konferenciának

, mely jövő héten, szeptember 24-26-én zajlik. Díszvendégünk az Újszövetség-kutatás egyik legnagyobb élő tudósa

Joachim Gnilka

valamint a dán kutató

Troels Engberg-Pedersen

lesznek. Nemzetközi hírű szentírástudósok érkeznek külföldről (Tókióból, Leuvenből, Koppenhágából és Szarajevóból) ugyanúgy, mint számos magyar egyetemről a testvéregyházak képviseletében és katolikus részről egyaránt. Az előadások szabadon látogathatók. Részletes információ megtalálható a

www.congresstravel.hu/biblikus2009

internetes oldalon.

Szeptember 22-26.

között rendezik Szegeden a

II. Szent Gellért Fesztivált

. Részletes program és jegyvásárlási információ megtalálható a

www.stgellertfestival.com

oldalon. A fesztivál nyitó napján, szept. 22-én kedden 19.30 órakor a Dómban ingyenesen megtekinthető

Koloss István

Hungaria Vivat! című, 16 tételből álló történelmi oratóriumának bemutatója.

Köcsky Tibor

orgonaművész ad koncertet a szeged-alsóvárosi ferences templomban szeptember 22-én kedden 19 órakor a Collegium Musicum hangversenysorozat keretében. Műsoron a következő művek hallhatók: S. Karg-Elert: Nun danket alle Gott; J. S. Bach: Dór Toccata és fúga BWV. 538.; J. G. Walter: B-dúr Concerto; J. S. Bach: G-dúr Triószonáta BWV. 525.; C. Franck: Grand Coeur; C. Debussy: Clair de lune; G. Faure: Berceuse; C. Franck: Pièce héroïque.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.