Zöld fesztivál címet kapott a Szegedi Ifjúsági Napok

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Zöld fesztivál címet kapott a Szegedi Ifjúsági Napok; az elismerést tanúsító oklevelet pénteken a rendezvényen adta át Szabó Imre környezetvédelmi miniszter az esemény főszervezőjének, Boros Gyulának.

A minisztérium a rendezvényszervező cégekkel közösen tavaly kezdte el kidolgozni a Zöld fesztivál címhez kapcsolódó kritériumrendszert, melynek a sok embert vonzó események okozta környezetterhelés csökkentésére, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére a célja – mondta el a zöldtárca vezetője.
A zöld fesztiválok rendezőinek négy környezettudatos alapkövetelményt kötelező vállalniuk és további négy feltételt kell teljesíteniük a választható nyolcból. A SZIN a szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy hangsúlyt fektet a közösségi és kerékpáros közlekedés használatára, a látogatók közlekedését vasúti kedvezmények és külön buszjáratok segítik. A fesztiválon komposztálható tányért, evőeszközöket és poharakat is használnak. A SZIN területén cirkál a Zöld Rendőrség, amely információkkal szolgál, meginti az öko-kihágókat és megdicséri az ökotudatos létformát követő fesztiválozókat.
Az egyik legfontosabb kezdeményezés az többször használható repohár, melyet a hazai fesztiválok közül tavaly a SZIN-en próbáltak ki először. A 200 forintért megvásárolható, becserélhető, majd a fesztivál végén visszaváltható pohárral – a szervezők becslése szerint – idén már 60 ezer egyszer használatos műanyag pohárból származó hulladék képződését lehet megelőzni csak a szegedi rendezvényen.
A SZIN szervezői elmondták: örömmel tapasztalták, hogy míg más fesztiválokon a nagyszínpad előtti tér az utolsó koncert után teli van műanyag hulladékkal, a szegedi esemény első napjain csak elvétve találtak eldobott poharakat.

Előző sztori

A lengyel Pesa nyerte a szegedi villamostendert

Következő sztori

A SZIN-hangzavar ellen tiltakozik a Jobbik és a Szögedi Védegylet