Szlovákia európai normákat is sértett

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Csorba esett Magyarország becsületén, nem engedték át az államelnököt, ezt azért helyére kell tenni mind a kétoldalú, mind a sokoldalú kapcsolatokban. És én egy picit tovább is gondolkodom, mert az Európai Unióban olyan normák hiányoznak, amik ezt megakadályoznák” – jelentette ki Balázs Péter külügyminiszter a közszolgálati televízió reggeli műsorában.

Mint ismeretes a szlovák kormány diplomácia jegyzéket adott ki, melyben kifejti, hogy nem engedi be területére Sólyom László köztársasági elnököt, aki egy koszorúzás miatt látogatott volna Felvidékre. Az üggyel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy „az Európai Unión belül ilyen incidenseknek nem szabad előfordulniuk. Soha többé nem szabad előfordulnia annak, hogy bármelyik közjogi méltóság ne léphessen át szabadon egy szomszéd országba” , majd hozzátette: elfogadhatatlan a szlovák fél lépése, és rossz a jogalap, amire hivatkoznak. Arra a kérdésre, hogy Magyarország mit tesz ebben a helyzetben, kifejtette: „amellett, hogy tisztázzuk Szlovákiával kétoldalú kapcsolatokban, én már tájékoztattam az Európai Unió miniszteri tanácsát, annak is az elnökét”, és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió tagállamai tudnák, mi történt. Mint mondta: „szabad a pálya az Európai Parlamentben”, ahol fel lehet vetni a kérdést.
Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete vasárnap este az egyik kereskedelmi csatorna hírműsorában azt mondta: javasolni fogja, hogy a magyarok ne kérjék az Európai Unió segítségét, ezt a kérdést a két országnak kell megoldania.

A cikket teljes terjedelmében az mno.hu oldalán itt olvashatják.

Előző sztori

Kerekesszékkel a fémfelvásárlóba

Következő sztori

Több mint 120 vállalat a szabadkai gazdasági vásáron

Legutóbbi hasonló cikkek