Közélet

Szlovákia európai normákat is sértett

Szlovákia európai normákat is sértett

2009. augusztus 24., hétfő
Szlovákia európai normákat is sértett

„Csorba esett Magyarország becsületén, nem engedték át az államelnököt, ezt azért helyére kell tenni mind a kétoldalú, mind a sokoldalú kapcsolatokban. És én egy picit tovább is gondolkodom, mert az Európai Unióban olyan normák hiányoznak, amik ezt megakadályoznák” – jelentette ki Balázs Péter külügyminiszter a közszolgálati televízió reggeli műsorában.

Mint ismeretes a szlovák kormány diplomácia jegyzéket adott ki, melyben kifejti, hogy nem engedi be területére Sólyom László köztársasági elnököt, aki egy koszorúzás miatt látogatott volna Felvidékre. Az üggyel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy „az Európai Unión belül ilyen incidenseknek nem szabad előfordulniuk. Soha többé nem szabad előfordulnia annak, hogy bármelyik közjogi méltóság ne léphessen át szabadon egy szomszéd országba” , majd hozzátette: elfogadhatatlan a szlovák fél lépése, és rossz a jogalap, amire hivatkoznak. Arra a kérdésre, hogy Magyarország mit tesz ebben a helyzetben, kifejtette: „amellett, hogy tisztázzuk Szlovákiával kétoldalú kapcsolatokban, én már tájékoztattam az Európai Unió miniszteri tanácsát, annak is az elnökét”, és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió tagállamai tudnák, mi történt. Mint mondta: „szabad a pálya az Európai Parlamentben”, ahol fel lehet vetni a kérdést.

Peter Weiss

, Szlovákia magyarországi nagykövete vasárnap este az egyik kereskedelmi csatorna hírműsorában azt mondta: javasolni fogja, hogy a magyarok ne kérjék az Európai Unió segítségét, ezt a kérdést a két országnak kell megoldania. A cikket teljes terjedelmében

az mno.hu oldalán itt

olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.