Kedd: Álmodó ifjúság a Belvárosi moziban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Belvárosi moziban keddtől kamaratárlat formájában láthatjuk viszont a Somogyi-könyvtár tavaszi Balázs Béla-kiállítását. A művész születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett emlékév programjaihoz kapcsolódóan a Balázs Béla teremben az Álmodó ifjúság című színes magyar játékfilmet is vetítik, mely Balázs Béla azonos című önéletrajzi regénye alapján készült. A Somogyiban kedden is folytatódik a filmklub, benne a szegedi gyárak, üzemek összeomlásának története. A Közéleti Kávéházban a magyar nótáról és a cigányzenészek helyzetéről beszélgetnek, délelőtt és délután várja a gyermekeket a Szegedi Vakáció a Gyermekkönyvtárban, jó filmeket láthatunk a mozikban, és kedden is lesz buli.

Filmklub a Somogyiban

A Somogyi-könyvtár Dóm téri épületében, az alagsori klubban kedden 16 órakor ismét  Filmklub – válogatás az MTV Szegedi Stúdiójának archívumából Gyári burleszkek IV.-V.-VI. (3×26 perc) Fekete Klára Cégvesztő című könyvének dokumentumfilmes változata.

Folytatódik a szegedi gyárak, üzemek összeomlásának története. Ezúttal a Ruhagyár, a Paprikafeldolgozó és a Heavytex néven ismert Kendergyár megszűnését követhetjük nyomon. Az okok ugyanazok: kapzsiság, vidékiség, gátlástalanság és rossz döntések. És a sort még folytathatnánk… Szóljon hát értük a harang! Rendező-producer: Bubryák István.

Közéleti Kávéház

A Dugonics téri Grill teraszon (Dugonics tér 2.) kedden 18 órakor Őszintén a magyar nótáról és a cigányzenészek helyzetéről – zenés beszélgetés. Fellép a Gondi Márton Egyesület Dankó Pista Cigányzenekara. Aki kérdez: Czutor Zsoltné, a Magyar Cigányzenészek Szakszervezetének ügyvivője. Aki válaszol: Kállai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Osztály vezetője.

Szegedi Vakáció  a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában

A Gyermekkönyvtárban délelőtt 10 órakor és délután 16 órakor Meséről mesére – diavetítés óvodásoknak, kisiskolásoknak.

Balázs Béla-kiállítás a moziban

A Belvárosi moziban kamaratárlat formájában láthatjuk viszont a Somogyi-könyvtár tavaszi Balázs Béla-kiállítását. A keddtől megtekinthető dokumentumok a szegedi születésű író, költő, esztéta életművének filmművészethez kapcsoló állomásait tárják elénk. A művész születése 125. évfordulója alkalmából rendezett emlékév programjaihoz kapcsolódó kiállítás a Belvárosi mozi és a Somogyi-könyvtár együttműködése jegyében kerül a közönség elé.

A megnyitóhoz kapcsolódóan kedden a Balázs Béla teremben az 1974-ben készült Álmodó ifjúság című színes magyar játékfilmet is vetítik, melynek forgatókönyvét Balázs Béla azonos című önéletrajzi regénye alapján Rózsa János rendező írta.

Keddi moziműsorok

A Grand Caféban kedden:

18.30-kor: Gomorra – feliratos olasz-francia film, rendező: Matteo Garrone.

21 órakor: Külvárosi mulató – feliratos francia-német-cseh film, rendező: Christophe Barratier.

A Belvárosi Mozi keddi műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

13.45- kor: Szünidei matiné – Mézengúz – színes, szinkronizált amerikai animációs vígjáték. Rendező: Stephen Hickner, Simon J. Smith

15 órakor, 17.45-kor és 20.30- kor: Harry Potter és a Félvér Herceg – színes, szinkronizált amerikai fantasy. Szereplők: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson. Rendező: David Yates.

Balázs Béla terem:

18.30-kor: Álmodó ifjúság- színes magyar játékfilm, rendező: Rózsa János.

20.30-kor: Rockhajó – színes, feliratos angol vígjáték, Rendező: Richard Curtis.

Csőke József terem:

18.30-kor: Utolsó látogatás – színes, feliratos angol romantikus dráma, rendező: Julian Jarrold.

20.45-kor: A zóna – színes, feliratos spanyol-mexikói filmdráma, rendező: Rodrigo Plá.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Bulik kedden

A Casablanca Green-ben (Újszegedi Partfürdő) hétfő este Fine Cut Bodies.

A Vedres István Építőipari Szakközépiskolában hétfőn 17 órakor a Börcsök Bea – Lajkó Vili duó.

Előző sztori

Az ENSZ elé kerülhet a szlovák nyelvtörvény

Következő sztori

Állatok