Egyház

Idén is táboroztatott a Karitász

Idén is táboroztatott a Karitász

2009. augusztus 23., vasárnap
Idén is táboroztatott a Karitász

Majd két tucat hátrányos helyzetű gyermek élhette át a nyaralás élményeit Szegeden

Napközis tábort szervezett a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász négy plébániai karitász csoporttal együttműködve augusztus második hetében. A programokat 8-14 éves gyerekeknek rendezték, akik a kézműves programok, játékok mellett minden nap más helyszínre kirándultak.

A Teleki utcai Karitász-ház gyerekzsivajtól lett újra hangos hétfő délelőtt. A tavalyi év sikeres tábora után újra lelkesen érkeztek a kicsik és nagyok. Kreatív ismerkedő játékok után hamar megtalálták a közös hangot, és már csak azt kellett kitalálni, hogy a kedves új pajtásokkal a csuhébábot, a 3D-s kép ragasztását, a karkötőkészítést vagy az udvari játékokat próbálják ki először.

A Karitász mint a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete tevékenységével az egyház tanításával összhangban gondoskodik a társadalomban hátrányos vagy krízishelyzetbe került személyekről. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Magyarországon hozzávetőleg Csongrád és Békés megye területét fedi le, az egyházmegyében 1991-től alakultak meg plébániai karitász csoportok, és ezek koordinálására a karitász központ Szegeden. A csoportok tagjai önkéntes munkájukkal a helyi - szociális, karitatív - szükségletekre helyi szinten keresnek választ. Jelenleg 43 plébánián működik karitász csoport, körülbelül 450 önkéntessel.

A gyerekek reggel nyolctól délután négyig voltak együtt öt napon át. Még az utazásra sem kellett költeni a családoknak, hiszen Karitász-autók szállították őket. A sok játékon és kézműves programokon kívül a gyerekek tágabb lakókörnyezetükkel is megismerkedhettek, ugyanis minden napot máshol töltöttünk. Hétfőn meglátogattuk a Dómot, kedden pedig a Füvészkert ötletes segítői a fűszernövények, gyönyörű lótuszok és madarak világába kalauzoltak minket. Szerdán jöhetett a várva várt íjászkodás a tápéi gátnál, majd a kompozás, és a gyékény munkák, másnap a tarjánvárosi lelkes önkéntesekkel játszottunk nagyot az algyői strandon, és meglátogathattuk az algyői templomot, valamint felejthetetlen motorcsónak útban is részünk lehetett. Pénteken a Fehér-tó környékének csodáiba kalauzoltak minket szakértő vezetőink, majd nehéz szívvel, de le kellett zárnunk a hetet, aminek Móraváros adott otthont.

Legyen szemünk a jóra…

A gyerekek meghívással érkeztek: a Karitásszal kapcsolatban álló családok 20 gyermekének adtunk most lehetőséget ingyenes táborozásra. Főleg azokat hívtuk meg, akiknek nehézséget okoz a nyaralás. A középpontban a közös élmény, odafigyelés és szeretet állt. Ezt tette az idei táboros héten még kézzelfoghatóbbá a karkötős játék. Ugyanis a gyerekek nem csak maguknak sodorták lelkesen a színes karkötőket, hanem továbbadhatták annak, akinek szerettek volna megköszönni valamit. Így dicsértük mi is Őket, Ők is egymást, és vittük tovább ezt a látásmódot, lett egyre inkább szemünk a jóra. A tábor megvalósításában a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász és négy plébániai karitász csoport (Móraváros, Szőreg, Tarjánváros és Tápé) mellett a Cserepes sori pékség, illetve a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata is segített, akiknek ezúttal is köszönetet mondunk. A lezárásnál– amikor liturgikus táncokkal sikerült a gyereksereg és sok szervezés, rohanás után újra a középpont békéjére lelnünk - örömmel állapíthattuk meg, hogy érdemes volt. A Karitász tábor tavalyi tapasztalatait sikerült továbbvinni, javítani, beépíteni az új ötleteket, és ha lehet még többet adni a gyerekeknek. Már most örömmel és sok új ötlettel várjuk a következő év Karitász Táborát.

Bánvölgyi Helga

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.