Harc a H1N1 ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Már tesztelik a H1N1 vírus elleni vakcinát. Szegeden nem jellemző az influenzás megbetegedés. Egy magyar cég olyan H1N1 vírustesztek gyártásába kezd, amelyek a külföldön alkalmazottaknál jóval költségtakarékosabbak és hatékonyabbak.

Ne menjen rendelőbe, aki az influenza-megbetegedés tüneteit észleli – kéri a tisztiorvosi hivatal. A szegedi Kass Ferenc háziorvost eddig nem hívták ilyen tünetekkel betegei. Elmondta: a nyáron két influenzás beteg kereste fel. A betegség tünetei ugyanazok, mint a „hagyományos”, szezonális influenzáé: láz, izomfájdalom, köhögés.

Közben a svájci Novartis gyógyszercég bejelentette, hogy elkészült H1N1 influenza elleni vakcinájával tíz napja megkezdte az első humán próbákat Nagy-Britanniában. A vakcinát egy éven át, mintegy 6 ezer emberen tesztelik Nagy-Britanniában, Németországban és az Egyesült államokban. Eric Althoff, a vállalat szóvivője elmondta, hogy az oltóanyag várhatóan már a próbák lezárása előtt piacra kerül. Az MTI értesülése szerint az európai és az amerikai hatóságok is gyorsított engedélyezési eljárást alkalmaznak az újinfluenza elleni védőoltásra, ez teszi lehetővé, hogy a végleges, széles körű biztonsági adatok begyűjtése előtt árulhassák a vakcinát. Az Egészségügyi Világszervezet illetékesei megerősítették kedden, hogy becsléseik szerint kétmilliárd ember fertőződik majd meg összesen a világjárványban. A pandémia végéig a Föld népességének 15-45 százaléka esik át a H1N1-fertőzésen, ennek középértékével számolva adódik a mintegy 2 milliárdos újinfluenzás eset.

A magyar Diagon Kft. csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy olyan H1N1 vírustesztek gyártásába kezd, amelyek a külföldön alkalmazottaknál jóval költségtakarékosabbak és hatékonyabbak.

A magyar cég által önerőből kifejlesztett molekuláris diagnosztikai tesztnek a külföldön használt teszteknél szokásos háromnapos kimutatási idő helyett csupán két órára van szüksége ahhoz, hogy megbízhatóan azonosítsa a H1N1 influenzavírust – mondta el Kern József, a Diagon-csoport vezetője. A Napi Gazdaság megtudta: a magyar teszt azért is hatékonyabb, mert három helyett egy lépésben mutatja ki a vírust, azaz megháromszorozza a rendelkezésre álló kapacitást.

Magyarországon eddig 105 ember szervezetében mutatták ki az új influenza vírusát.

Előző sztori

Péntek: Sólyompecsenye az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

Következő sztori

Nem baj, ha büszkék vagyunk hagyományainkra