Szórakozás

Fotókiállítás: Erdélyi arcképcsarnokom

Fotókiállítás: Erdélyi arcképcsarnokom

2009. augusztus 26., szerda
Fotókiállítás: Erdélyi arcképcsarnokom

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából augusztus 28-án 18 órakor nyitják meg Csomafáy Ferenc "Erdélyi arcképcsarnokom" című fotókiállítását a Szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. (6726 Szeged, Közép fasor 1-3) szervezésében.

A kiállítást

Tóth István

, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum osztályvezetője nyitja meg, közreműködik

Galkó Bence

, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, köszöntőt mond

Kalmár Ferenc

, önkormányzati képviselő. A kiállítás megtekinthető: augusztus 28-szeptember 20-ig, hétfőtől péntekig 8-20 óráig.

Csomafáy Ferenc

, újságíró, fotóriporter, tanár 1936. május 13. született Kolozsváron. Középiskolai tanulmányai után a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán tanul, majd a Bolyai Tudományegyetemen. Megélvén az egyetemek egyesítését a Babeş-Bolyai Tudományegyetem bölcsészeti szakán diplomázik. Első írásai, fotói a kolozsvári Igazság című napilapban jelennek meg 1958-tól. Az egyetem elvégzése után a lap belső munkatársa lesz. Fotói, riportjai megjelennek Románia majd minden magyarnyelvű lapjaiban. Külföldön is közöl. Képei megjelentek: Angliában, Bulgáriában, Csehszlovákiában, Dániában, Franciaországban, Hollandiában, Jugoszláviában, Lengyelországban, Magyarországon, mindkét Németországban, Svájcban, Szovjetunióban, valamit az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában. Fotói számtalan könyvben-, kiadványban is megjelentek, több mint 40 fotója van az Új Magyar Színház Lexikonban. Egyéni és több csoportos kiállításokon vett részt. Az "Erdélyi arcképcsarnokom" című kiállítása eddig alábbi helyeken járt: Kolozsváron a Nemzeti Szépművészeti Múzeumban (megnyílt 2002 december 11.) , a Pro Juventute Művelődési Központban, Marosvásárhelyen a Bernády Házban, Sepsiszetgyörgyön, a Nemzeti Székely Múzeumban, Csíkszeredán a Kriterion Házban, Székelyudvarhelyen, a Városi Könyvtárban, Kézdivásárhelyen a Vigadóban, Brassó, a Reménység Házában. Bukarestben, a Magyar Köztársaság Kulturális Központjában. Temesvár, a Kós Károly házban, Aradon a Jelen házban, Nagyszalonta, Arany János Emlékmúzeum, Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem, Nagykároly, Városi Múzeum. Szatmárnémeti, Városi Múzeum. Budapestre a Duna TV előcsarnokába, több mit 2000 km megtétele után érkezett 2004 novemberében. Két év "pihenés" után Kiállították azóta Leányfalun a Faluházban, Erdélyi Művészek Leányfalun sorozatban. Majd Pócsmegyeren és Izsákon. Innen Szatmárnémetibe hívják meg másodszor. Innét viszik át Nagybányára a Teleki Házba, ahonnét Szegedre érkezett. Magán portréfotó kiállítás a magyar fotográfia történetében ennyi helyen ekkora utat nem tett meg az elmúlt 170 évben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.