Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Bulvár

Egy öreg rocker SZINtelen feljegyzései – VIDEÓK!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

A ’60-as évek végén és a ’70-es évek elején a fiatalok világszerte – mint ma is – együtt akartak lenni. Akkor is, most is többnyire eszményképeik, a pop- és rockegyüttesek hozták össze őket. Egyenes út vezetett innen a tömegtársadalmi, zenei mamutfesztiválokhoz: Monterrey, Woodstock, Altamont. Ekkor már a virágos köntöst viselő, érzékcsalódásos mámorba szédült poprajongók nem csupán szórakozni szerettek volna, hanem kilépni a felnőttek pénzorientált társadalmából. Reménytelen harc volt ez, hiszen ők is e társadalom szerves részei voltak.

Minket, az akkor a Vajdaságban élő ifjoncokat is megérintett a változás szele, talán soha nem voltunk olyan közel egymáshoz, és a nagyvilág sem volt olyan közel, mint akkor. Annak ellenére, hogy hajdanvolt országunkat azóta iszonyatos vérfürdő söpörte le a térképről, s ha szét is széledtünk a szélrózsa minden irányába, ezen rövid, a végletekig bohókás időszak emléke, tisztelete örökre összefűz bennünket. Ekkor vetítették a mozikban a Bonnie és Clyde című kultikus filmet, az Indiából éppen csak hazaérkezett Beatles pedig hatalmas virágcsokrok mögül. euforikusan mosolygott vissza a lapok címoldaláról.

A változtatni akarás szele San Franciscóból kiindulva, később már viharossá fokozódva megingatta az örökösnek hitt értékrend kártyavárait Berlinben, Párizsban, Rómában, Prágában. és eljutott hozzánk is. Az itteni ifjúság a jóléti társadalmakkal a vasfüggöny mögötti sorstársaitól összehasonlíthatatlanul szorosabb kapcsolata révén első kézből kapta és fogadta el az ott kibontakozott ideológiai irányzatokat. 1968-ra a legtömegesebb ifjúsági mozgalom kétségkívül a San Francisco Haigh Ashbury nevű óvárosából kiinduló, és az egész világra kiterjedt Flower Power (Virághatalom) lett. Szabadon áramoltak be hozzánk a nyugati sajtótermékek, játékfilmek és amellett, hogy a hazalátogató fiatalabb vendégmunkások széltében-hosszában terjesztették a külhonban elsajátított életstílust, mi is világútlevelünkkel utazhattunk a világban kedvünk szerint. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy nálunk a hippi mozgalom – főként külsőségeiben – termőtalajra lelt. Habár ez a szubkultúra egyértelműen a romantikus gondolkodásmódot helyezte előtérbe, a sokkal progresszívebbnek bizonyult underground (földalatti, a polgári lét ellen való lázadás egyik formája és művészeti irányzata) szintén létjogosultságot nyert abban az új világ eljövetelét váró korban. Annak ellenére, hogy az LSD-utazásain az egész nemzedék lángésznek hitte magát, az abban az időben megtartott és a totális szabadság jelképévé vált 100 ezres popfesztiválok: Woodstock ’69, Wight-sziget ’70, csupán a mákonytól akaratát vesztett tömeg szabadideje eltöltésének piaci értékesítésére szerveződött társaságok óriási üzletei voltak. Persze akkori szemmel ezt másként láttuk, így a hiszékeny lázadók tulajdonképpen a saját csapdájukba estek.

A ’70-es évek közepére a kezdetektől fogva kudarcra ítélt, a társadalomból való kivonulást, a mindennemű reális alapot nélkülöző, az eszményi világ megvalósítását hirdető ideológiára épülő hippi éra is véget ért. A virággyermekek többsége feladta elveit, és lemondva lázadó magatartásáról, elfogadta a fogyasztói értékrendet, visszailleszkedett a jóléti társadalomba, kisebb, szociálisan érzékenyebb részük pedig a különböző környezetvédő és globalizáció ellenes mozgalomban vállalt szerepet. Bár ismeretségi körömben még a legfiatalabb korosztály képviselői között is vannak néhányan – bizonyára azért, mert összehasonlíthatatlanul sötétebb a jövőképük, mint nekünk volt anno –, akik követendő példát látnak a hippik nihilista, a gyertyát mindkét végén égető életszemléletben, ám e hajdan volt, formabontó szubkultúra eredeti célkitűzései már alighanem ismeretlenek előttük. Az ellenkultúra utolsó oázisa, a Koppenhágában 1971 óta létező Christiania hippi enklávé is – úgy tűnik – a végnapjait éli, mivel a dán kormány eltökélt szándéka eme szabad és mindenkitől független városrészben is érvényt szerezni az állami törvényeknek, értsd ez alatt: bérleti díjat fizettetni az elfoglalt épületekért. Érthetetlen számomra, hogy a kizárólag a fogyasztói értékrendet dicsőítő, egyedül a pénz egyeduralmát elismerő, a szükségtelen anyagi javakat halmozó, manipulált alattvalókat tenyésztő, az egyenkultúra világbirodalmát építő ma társadalma miért csak most – jócskán megkésve – akarja ellenőrzése alá vonni – ha csupán egy busásan jövedelmező turistaattrakcióról van is szó – e parányi szabad földet, ahol talán még érvényesülnek a személyi jogok és nincs totális megfigyelés alatt senki sem.

A régmúlt események emlékei után kutató krónikásként, talán túlzott jelentőséget tulajdonítva a múlt század ’60-as, ’70-es éveinek, csupán az szolgál mentségemül. hogy életünk örökre elveszett néhány esztendejébe sűríthető össze szinte mindaz, ami későbbi életszemléletünket meghatározta. Úgy tűnik, akkor valahogyan jobban értettük a bennünket körülvevő világot, mint manapság, amikor a brutális manipuláció, a totális kontroll és a létbizonytalanság az úr. Egészen más, új, idegen korszak vette kezdetét. A rock zene hőskora elmúlt. A műfaj azóta főleg jellegtelen tömegárukat gyártó, hatalmas iparággá fejlődött. A hippi mozgalom is a múlté. Mi is lassacskán felnőttünk, megkövesedtünk. És akkor jön a SZIN, amely negédes, hamiskás woodstocki nosztalgiával emlékeztet erre.

Tovább olvasom

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál