Csobogó a Holt-Marosban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Levegőztetik a Holt-Maros Fő fasor és Bérkert utcai szakaszát. Csobogót helyeztek el a mederben, mert a víz oxigénhiányos volt, és a kagylók pusztultak.

Százával pusztultak el az elmúlt héten az amúri kagylók az újszegedi Holt- Maros Fő fasor és Bérkert utcai szakaszán – adtuk elsőként hírül a SZEGEDma.hu-n. A házukból kifordult kagylók a víz felszínén úsztak. A Szegedi Vízmű Zrt. munkásai naponta csónakból halászták le a kagylótetemeket és zsákokkal szállítottak el az összegyűjtött, bűzös maradványokat. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Kardos Sándor elmondta, az oxigénhiány miatt keletkezhetett a nagymértékű pusztulás. Mivel nem őshonos magyar fajról van szó, a nyári melegeket ez a kagylófajta nem bírja, és a fertőzések ellen sem ellenálló. Az Amúr vidékéről, Szibériából idekerült kagylók más hőmérséklethez szoktak – tudtuk meg a szakembertől.

A Szegedi Vízmű Zrt. víz- és csatornahálózati üzemvezetője, Maróti Tibor azonnal intézkedett, és még az elmúlt héten kijelentette, levegőztető berendezést helyeznek el a holtág Fő fasori végéhez. Néhány napja csobog a víz az egy méter átmérőjű csövön negyven-ötven centiméter magasan. Úgy tűnik, ezzel megoldódik a probléma, illetve az arra járók azt is tapasztalhatják, hogy a víz szintje megemelkedett. Valószínű több vizet engedtek a Holt-Marosba, ami szintén hozzájárult a vízminőség javulásához. Pénteken több horgász is visszatelepült megszokott helyére, hogy ott hódolhasson hobbijának.

Előző sztori

Kosárlabda: Baján vendégeskedett az SZTE-Szedeák

Következő sztori

Péntek esti válogatás