Gazdaság

A fejlődő országok közül Ukrajna a legkorruptabb

A fejlődő országok közül Ukrajna a legkorruptabb

2009. augusztus 10., hétfő
A fejlődő országok közül Ukrajna a legkorruptabb

72 ezer az ukrán kenőpénz-tarifa

A szociológiai felmérések szerint az ukrán állampolgárok 42 százaléka fizet rendszeresen kenőpénzt. Ukrajnában a megvesztegetés átlagos összege 72 ezer hrivnya (1 hrivnya 23,5 Ft) körül mozog. A jelenség mára az élet kivétel nélkül minden egyes szféráját megfertőzte. Ukrajnában már csak azok nem fogadnak el csúszópénzt, akiknek nem adnak, ugyanis szinte minden állami alkalmazott megvesztegethető – derült ki a legutóbbi felmérésekből. A korrupció terén a kilencvenes évek eleje óta semmi javulás nem tapasztalható az országban, sőt a szolgáltató szektorban és a bíróságokon még romlott is a helyzet a szovjet időkhöz képest.

A Világbank nemrég 212 országban vizsgálta a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát. A nemzetközi pénzintézet szakértőinek elmondása szerint az ukrán kormány az elmúlt évben érezhetően eredményesebben küzdött a korrupció ellen (+28%), a kormány küzdelmének hatékonyságát ennek ellenére továbbra is a legalacsonyabbnak értékelik a régióban. Ukrajnánál alacsonyabb besorolást már csak Oroszország és Belorusszia ért el (15 és 24%). A Kijevi Szociológiai Intézet felmérése szerint Ukrajnában 2009-ben 5%-kal csökkent a korrupció szintje az előző évihez képest. A Transparency International által összeállított lista szerint pedig Ukrajna ("a fiatal fejlődő országok" között) a legkorruptabb ország – írja a Kárpátinfo.net.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.