Bulvár

Virágzik az indiai lótusz Szegeden

Virágzik az indiai lótusz Szegeden

2009. július 20., hétfő
Virágzik az indiai lótusz Szegeden
lotuszvirag.jpg

Virágba borult az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében, ahol a növény Közép-Európában legnagyobb szabad területen található állománya él.

Pulics Julianna

, az intézmény kertvezetője hétfőn elmondta az MTI-nek, hogy az indiai lótusz a buddhisták szent virága, amely Indiában, Japánban és Kínában honos. A szegedi kertben ezer négyzetméteren több száz gyönyörű, illatos rózsaszín virág látható, amelyeket esernyő formájú, kékeszöld, viaszos leveleik még különlegesebbé tesznek. A lótusz 1932-ben került a szegedi parkba az óföldeáki Návay-kastélyból. A füvészkertet alapító

Győrffi István

telepítette át a színpompás növényt, amely az egész tavon elszaporodott. Külső körülmények miatt 1974-1982 között e ritkaság nagy része elpusztult, csak pár hírmondó tő maradt belőle. A szakemberek hozzáértésének köszönhetően azóta újra eluralta a tavat. Egy-egy melegebb hét után naponta tucatjával bukkannak elő a virág rózsaszín bimbói, majd nyílnak ki a hatalmas virágok, amelyek három-négy napig pompáznak. A látványt időjárástól függően augusztus közepéig-végéig élvezhetik az egyetemi füvészkert látogatói, de melegebb nyárutókon még szeptemberben is kinyílik egy-egy virág - közölte a kertvezető. A legenda szerint a Buddhának életet adó növényt őshazájában sokoldalúan hasznosítják: magját, a mogyoró nagyságú lótuszdiót főzve, pirítva, kandírozva fogyasztják, keményítőben gazdag gyöktörzsét főzeléknek készítik el vagy megszárítják, és gabonával keverve kenyeret sütnek belőle, sőt fiatal hajtását és levelét is megeszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.