Új helyszínen zajlik az idei szőregi csata

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szőregi csata 160. évfordulója alkalmából 10. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozót Szeged-Szőregen; mint minden esztendőben, idén is augusztus első hétvégéjén emlékeznek az összecsapásra.

A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényre öt országból 200 résztvevő érkezik, köztük negyvenöt lovas, a többiek gyalogosok és tüzérek – közölte Vass László, a szervező Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője.
Péntek délután az érkező egységek egy-két képviselője közönségtoborzót, fegyver- és egyenruha-bemutatót tart Szeged belvárosában. A többiek addig kialakítják korabeli, XIX. századi katonai táborhelyüket, az újszentiváni egykori lokátoros laktanyában, amely ma lovas szabadidőpark.
Szombat délelőtt a csapatok bevonulnak Szegedre. Először busszal az Aradi vértanúk terére érkeznek, ahol megemlékezéssel kezdődik a program, majd a hagyományoktól eltérően nem a belvárosban, hanem az újszegedi Ligetben tartják meg a díszszemlét, ahonnan a kitüntetések és kinevezések átvétele után visszavonulnak az újszentiváni táborhelyre. Délután a Trianon emlékműnél megemlékezés keretében kopjafát és székelykaput avatnak. Újszentivánon a lovasparkban fegyvernemenként bemutatkoznak a csapatok, este pedig Hagyományőrző Est zárja a napot.
Vasárnap reggel új helyszínen kezdődik meg a szőregi csata előkészítése. A korábban a bányagödörben tartott küzdelem átépítés miatt most a sportpálya melletti réten zajlik majd.
A korábbi évekhez hasonlóan itt is kialakítják az ütközet központjaként a falut, és a terepre pirotechnikai eszközöket telepítenek. Tizenkét ágyú biztosítja az ütközet hangját, füstjét, és illatát, megfelelő becsapódásimitációval, majd végül felgyújtják a falut is. Az egyórás csata alatt a nézők nemcsak az 1849. augusztus 5-én Szőregen történtekkel, de a XIX. század harcművészetével is megismerkedhetnek szakértő kommentár mellett.

Előző sztori

Jön a II. Motoros Országgyűlés

Következő sztori

Ürgeöntés a repülőtéren