Szórakozás

Új helyszínen zajlik az idei szőregi csata

Új helyszínen zajlik az idei szőregi csata

2009. július 30., csütörtök
Új helyszínen zajlik az idei szőregi csata

A szőregi csata 160. évfordulója alkalmából 10. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozót Szeged-Szőregen; mint minden esztendőben, idén is augusztus első hétvégéjén emlékeznek az összecsapásra.

A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényre öt országból 200 résztvevő érkezik, köztük negyvenöt lovas, a többiek gyalogosok és tüzérek - közölte Vass László, a szervező Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője. Péntek délután az érkező egységek egy-két képviselője közönségtoborzót, fegyver- és egyenruha-bemutatót tart Szeged belvárosában. A többiek addig kialakítják korabeli, XIX. századi katonai táborhelyüket, az újszentiváni egykori lokátoros laktanyában, amely ma lovas szabadidőpark. Szombat délelőtt a csapatok bevonulnak Szegedre. Először busszal az Aradi vértanúk terére érkeznek, ahol megemlékezéssel kezdődik a program, majd a hagyományoktól eltérően nem a belvárosban, hanem az újszegedi Ligetben tartják meg a díszszemlét, ahonnan a kitüntetések és kinevezések átvétele után visszavonulnak az újszentiváni táborhelyre. Délután a Trianon emlékműnél megemlékezés keretében kopjafát és székelykaput avatnak. Újszentivánon a lovasparkban fegyvernemenként bemutatkoznak a csapatok, este pedig Hagyományőrző Est zárja a napot. Vasárnap reggel új helyszínen kezdődik meg a szőregi csata előkészítése. A korábban a bányagödörben tartott küzdelem átépítés miatt most a sportpálya melletti réten zajlik majd. A korábbi évekhez hasonlóan itt is kialakítják az ütközet központjaként a falut, és a terepre pirotechnikai eszközöket telepítenek. Tizenkét ágyú biztosítja az ütközet hangját, füstjét, és illatát, megfelelő becsapódásimitációval, majd végül felgyújtják a falut is. Az egyórás csata alatt a nézők nemcsak az 1849. augusztus 5-én Szőregen történtekkel, de a XIX. század harcművészetével is megismerkedhetnek szakértő kommentár mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.