/

Több mint egymilliárdos adócsalásra bukkantak a revizorok a Dél-Alföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szinte az egész országra kiterjedő áfacsalást lepleztek le az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának revizorai egy ellenőrzési sorozat nyomán: a gabonaértékesítéssel palástolt nagy összegű, szervezett bűncselekménnyel okozott kár meghaladja az egymilliárd forintot – tájékoztatta Németh Gabriella sajtóreferens kedden az MTI-t.

A rendőrségi jelzésre indult vizsgálat során kiderült, hogy hét társaság 2006-2007-ben 53 ezer tonna gabona- és takarmánykukorica értékesítésről állított ki számlákat. A láncolatban az egyes cégek adóminimalizáló, továbbszámlázó szerepkört töltöttek be, míg más társaságok számlagyárak voltak, amelyek áfabevallást nem nyújtottak be, annak ellenére sem, hogy nagy összegű számlákat állítottak ki – közölte a sajtóreferens.
A revizorok megállapították, hogy a gabona értékesítése a társaságok között ténylegesen nem történt meg, s a cégek nem rendelkeztek a gabona termeléséhez, tárolásához és továbbértékesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel sem, sőt a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmére utaló bizonylatok sem voltak fellelhetők a társaságok iratai között.
A vizsgálat a társaságoknál 1,094 milliárd forint adóhiányt – be nem fizetett, illetve jogosulatlanul levont általános forgalmi adót – állapított meg, ezért az adóhatóság a nyomozóhatóságnál büntetőeljárás lefolytatását is kezdeményezte – tudatta Németh Gabriella.

Előző sztori

Narancs hőségriasztás Dél-Magyarországon, extrém UV-B sugárzás országszerte

Következő sztori

Kiállítás a Megyeházán: Száz év fényei