Művészeti akadémia és mesterkurzus kezdődött Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valamivel több mint száz hallgató részvételével megkezdődött az V. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus; idén nem csak képzés lesz, de versenyeznek is a résztvevők.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja, Kerek Ferenc szerdán a megnyitó előtt az MTI-nek elmondta: a július 16-ig tartó programra idén a magyarok mellett érkeztek román, kínai és japán tanulni vágyók is. A mesterkurzus résztvevőinek korosztálya vegyes, vannak már zenepedagógusként dolgozók, egyetemi hallgatók – akiknek a program kreditpontot jelent -, valamint zeneiskolás hallgatók is.
A dékán kiemelte: idén először rendezik meg a kortárs zenei versenyt július 15-én. Kerek Ferenc hozzáfűzte, hogy a diákokat és a fiatal művészeket általában motiválja a verseny; bár csak a hétvégén jár le a jelentkezési határidő, már most több tucat zenész nevezett. Az egyetlen kikötés az volt, hogy 1945 után írott művekből tíz-tizenkét perces szóló- vagy kamaraművet adhatnak elő.
A zsűri elnöke Hollós Máté Erkel-díjas zeneszerző, a Magyar Zeneszerző Szövetség elnöke lesz, a tagok közt pedig a kurzusokat tartók találhatók: a szegedi dékán mellett Temesi Mária, Szecsődi Ferenc és Boros József.
A hagyományokhoz híven idén is lesz zongora-, orgona-, hegedű-, cselló-, furulya-, fuvola-, klarinét-, fagott-, trombita-, harsona- és két magán énekkurzus, emellett új hangszeres képzés keretében oboán és ütős hangszereken is lesz oktatás.
Kerek Ferenc elmondta: az oktatói munkát ezúttal is neves művészek vállalták, köztük Marton Éva Kossuth-díjas és Temesi Mária Liszt Ferenc-díjas énekművész, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, Maczák János Weiner-díjas klarinétművész, illetve Boros József trombitaművész.
A résztvevők esténként koncertekkel szórakoztatják az érdeklődőket Szeged legkülönbözőbb pontjain. Lesz előadás a Felsővárosi Minorita Templomkertben, a városháza Díszudvarán, a Reök-palotában és a Szent József jezsuita templomban, sőt a Szegedi Zsinagógában is.

Előző sztori

Rossz a törvény: kijátszható a vagyonadó?

Következő sztori

Csütörtök: Új filmek – műsorváltozás a mozikban