Pozsonyi csata Szegeden – koszorúzás rendőrökkel

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

koszoruzas17A 907-ben lezajlott dicsőséges pozsonyi csatáról emlékezett meg a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület az Árpád téren. Az ünnepi beszédet és a koszorúzást kellemetlen incidens zavarta meg, amikor a szónok beszédét félbeszakították a helyszínre érkező rendőrök.

Az ünnepi program az egyesület sasíjász-tagozatának bevonulásával és kürtszavával kezdődött. A rendezvény házigazdája, id. Szilágyi Árpád a megemlékezés kezdetén felidézte a két évvel ezelőtt a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület által állított, a pozsonyi csata magyar áldozatait és hőseit idéző emlékkő és az egyetem falán elhelyezett Árpád-emléktábla létrejöttét. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy még sokszor lesz alkalom történelmünk eme dicsőséges eseményéről megemlékezni.

A pozsonyi csata emlékezete

„Nagy örökség nyomja lelkünket” – kezdte beszédét Fekete Pál történész, aki az 1102 évvel ezelőtt éppen ezen a napon lezajlott csatát részletesen elemezte, kiemelve a magyar hadi tudomány páratlan sikerét és hangsúlyozva az akkori győzelem jelentőségét.
A történelmi környezetet felidézve rávilágított, hogy a korabeli Európa soha nem látott erőt vonultatott fel az éppen csak letelepedőfélben lévő magyarság ellen: mintegy 120 ezer katona indult Magyarország felé, ahol legfeljebb 20-30 ezer könnyűlovas alkotta Árpád seregét. A nyugati népeket az indította összefogásra, hogy a pusztai nomád vándorlásával még fel nem hagyó magyarokat szerették volna elűzni a Kárpát-medencéből. Fekete Pál megjegyezte, sok nemzet máig nem nyugodott bele, hogy ez a szilaj nép itt letelepedett, és azóta is gyakran ellenünk törnek.
Ennek első és igen nagyszabású kísérlete volt a 907 április-júniusa között elindított hadmozdulat, ami a magyar felderítő könnyűlovasoknak és a gyors lábú hírvivőknek köszönhetően derült ki. A nyugati gyepűtől a német területről elinduló csapatok híre 24 óra alatt eljutott Csepel szigetére, Árpádhoz, aki azonnal elindította a támadók elé seregét.
Az inváziós sereg három irányból közeledett, ezért a fejedelem még a német csapatrészek egyesülése előtt külön-külön győzte le ezeket. A Dunától délre haladókat becsalták a Fertő-tó mocsaraiba, majd átúsztattak az örvénylő folyón, és oldalba támadták az északi parton érkezőket. A hajókat búvárok és gyújtónyilak segítségével pusztították el, a menekülőket pedig Ennsburgig űzték. Nagy emberveszteség árán, de óriási diadalt arattak Árpád harcosai.
A történész szerint ez a dicsőséges győzelem hosszú időre biztosította a fiatal magyar állam függetlenségének megőrzését, hiszen legközelebb csak 130 év múlva próbálkoztak újra a németek a támadással. „Mi békés emberek vagyunk, de ha a legszentebb tulajdonunkhoz, a hazánkhoz nyúlnak, azt nem tűrjük el!” – fogalmazott.

Rendőri iránymutatás a szónoknak

koszoruzas14„A dicső múltból kell erőt merítenünk az ilyen nehéz időszakokban is, mint a mostani” – mondta Fekete Pál, majd aktuálpolitikai gondolatokat is szőve beszédébe arról elmélkedett, hogy akkori siker kulcsa az összefogás és az egyéni érdekek háttérbe szorítása volt.
A fasizmus és a neonáci megnyilvánulások hazai politikai megközelítésének taglalásáig elkanyarodó – néhány mai politikus tükörbe nézési nehézségeit elemző – gondolatokat az időközben a helyszínre érkező rendőrök szakították félbe, akik a szónokot szavainak megválogatására szólították fel. A beszédet egy ideig hallgató és aztán láthatóan vonakodva beavatkozó rendőrök arra hivatkoztak, hogy a szervezők megemlékezésre kértek engedélyt, a beszéd pedig egyre inkább politikai rendezvénnyé változtatja az összejövetelt, s erre külön szabályok vonatkoznak.
Az ünneplők hevesen tiltakoztak a közbelépés ellen, a házigazda és a történész igyekeztek lecsillapítani a felháborodott és szólásszabadságot kiabáló embereket. A lassan csendesülő tömeg előtt Fekete Pál utolsó gondolatait és a Szózat közös éneklését követően id. Szilágyi Árpád helyezett el koszorút az emlékkövön.
A megemlékezők ezután átvonultak az egyetem falán lévő Árpád fejedelem-emléktáblához, melyet Balogh Gyula, az Amerikai Magyar Szövetség alelnöke koszorúzott meg.

Előző sztori

Különleges Sprok-bútorok a Móra-múzeumban

Default thumbnail
Következő sztori

Vízilabda Interliga indul szegedi részvétellel

Legutóbbi hasonló cikkek