Közélet

Katasztrófa felé sodródik az egészségügy?

Katasztrófa felé sodródik az egészségügy?

2009. július 3., péntek
Katasztrófa felé sodródik az egészségügy?
valsagbanazegeszsegugy

A kormányzat az egészségügyi megvonások miatt már régen túllépte a társadalmi együttműködés korlátjait, és hamarosan összeroppanhat a teljes betegellátó-rendszer - hangzott el többek között azon a sajtótájékoztatón, ahol az orvosi kamara, a deszki és a makói kórház, a Polgári Orvoskör és a Professzorok Batthyány Köre helyi képviselői fejezték ki aggodalmaikat.

A folyamat még

Molnár Lajos

minisztersége idején kezdődött, ahol a drasztikus ágyszámcsökkentés miatt a Dél-Alföldi Regionális Egészségügyi Tanács fejezte ki tiltakozását, majd az ország összes tanácsa leszögezte, hogy nem támogatja a kormányzati intézkedést. Az alkotmánybíróság később érvénytelenítette a rendeletet, alkotmánysértőnek ítélte azt meg - idézte fel az átgondolatlan, szakmaiatlan egészségügyi intézkedések megjelenésének első forrásait

Wittmann Tibor

professzor, a Polgári Orvoskör elnöke.

Milliárdos deficit az egyetemeken is

„Az állami finanszírozások folyamatos, átgondolatlan megvonásai a Magyar Kórházszövetség és az Egyetemi Klinikák Szövetsége szerint is egyre mélyebb válságba sodorják az egészségügyet, s félő, hogy hamarosan nem tudjuk majd ellátni a betegeket" - fűzte hozzá a professzor. „Ez a kormányzat túllépte a társadalmi együttműködés korlátjait, amit egyetlen demokratikus állam sem tehet meg állampolgáraival, ezért alkalmatlan az ország vezetésére, s e problémát csak egy előrehozott választás orvosolhatná" - fejtette ki Wittmann.

Dux László

, a Professzorok Batthyány Körének szegedi elnöke hozzátette, hogy az egyetemi fenntartású klinikákat még tovább sújtja a nemzetközi egyetemekről szóló törvény, mely az orvosi karok a külföldi ösztöndíjakból származó bevételeit csorbíthatja jelentősen. Konkrét számok tekintetében elhangzott, hogy 2009. július 1-től a szentesi kórház havonta 28 millió forinttal kevesebbel gazdálkodhat, Makón 10, Deszken pedig 6 milliós ez a deficit. És ehhez a „csapáshoz" társul még az 5%-os áfa-növelés is. Az ország orvosi karait működtető egyetemi városokban - Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged - 1-1,5 milliárd forinttal kevesebb juthat majd a kórházak, klinikák finanszírozására az előző évekhez képest.

Alkotmányos jogokat sért a kormány?

Baráth Lajos

, a Makói kórház igazgatója felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben leszögezi, hogy elfogadható szinten tovább már nem lehet működtetni a kórházakat, és erről a fenntartó és az intézmény munkatársai nem tehetnek, és a Rektori Konferenciának és a Magyar Orvos Szövetségnek is az a véleménye, hogy könnyen összeroppanhat a rendszer, ha nem sikerül a finanszírozási problémákat kezelni.

Domokos István

, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke kifejtette, hogy bár a szervezet minden változás előkészítésében kapott szerepet, tanácsait a legtöbbször nem vették figyelembe. Most a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátói Szövetségen keresztül június végén a szakma ismét eljuttatott egy összefoglaló dokumentumot a kormányzathoz, melyben a tiltakozás mellett, javaslatokat is tesz. Javasolja továbbá perközösségek létrehozását a járóbetegeknél is, hogy bíróságokon védhessék meg alkotmányos - mint amilyen az elégséges egészségügyi ellátás is - jogaikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.