Közélet

Hiller: Minőségelvű finanszírozást a felsőoktatásban!

Hiller: Minőségelvű finanszírozást a felsőoktatásban!

2009. július 7., kedd
Hiller: Minőségelvű finanszírozást a felsőoktatásban!

Az oktatási miniszter ismét módosítaná a felsőoktatás finanszírozási rendszerét – adta hírül az InfoRádió. Ezúttal 5-10 kiemelt, magas szintű tudományos munkát végző intézményt szeretne a tárca kiemelt normatívában részesíteni.

Hiller István

szerint a felsőoktatásban a minőség az elsődleges szempont és ezt a minőségi kutatói-innovációs tevékenysége érdemes is anyagi támogatással megerősíteni. A miniszter a színvonal erősítését nem másoktól való elvonással szeretné megvalósítani, hanem a ma is létező kutatási normatívák jelentősen megerősítésével. A tárca javaslata alapján – tudományterülettől függetlenül – a kutatás-fejlesztésben, tudományos továbbképzésben és a doktori iskolák működtetésében kiemelkedő intézményeket kívánják kiemelt finanszírozásban részesíteni. Hiller szerint vállalni kell, ha ez a támogatási rendszer feszültséget kelt a kisebb és nagyobb intézmények között, hiszen egy világos elvet érvényesítenek általa. Azt is hozzátette, látható, hogy az elmúlt évek minőségalapú oktatási finanszírozásának vannak nyertesei, de vannak olyanok is, amelyek kevésbé tudták ezt az irányzatot érvényesíteni saját iskolájukban.

Már a jövő tanévtől bevezetnék

Az oktatási miniszter az elmúlt hetekben több alkalommal egyeztetett a miniszterelnökkel és pénzügyminiszterrel a felsőoktatás minőségelvű finanszírozásának továbbfejlesztéséről, de nem árult el pontos összeget, a költségvetési tárgyalásokra hivatkozva. Az új finanszírozási rend a 2010 őszén kezdődő tanévtől léphetne életbe. Az új módszer szerint finanszírozott intézmények száma öt és tíz között lesz, fővárosi és vidéki intézményeket egyaránt érinthet. Hiller a Felsőoktatási Kerekasztallal és a Magyar Rektori Konferenciával a javaslat részleteiről ősszel kíván tárgyalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.