Elhunyt Király Béla, az 1956-os Nemzetőrség parancsnoka

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életének 97. esztendejében, szombat reggel elhunyt Király Béla, az 1956 októberi forradalom és szabadságharc Nemzetőrségének parancsnoka, hadtörténész-professzor, könyvkiadó és politikus – tudósít a Magyar Nemzet Online.

Király Béla 1912. április 14-én született született Kaposváron. A második világháborúban vezérkari tisztként szolgált különböző harcoló alakulatoknál, hadifogságba esett, ahonnan megszökött. A háború után folytathatta katonai pályáját, miután igazolódott, hogy háborús bűnök elkövetésében nem vett részt. Előmenetele 1951-ben ért véget, ekkor vezérőrnagyi rendfokozatban a Honvéd Akadémia parancsnokaként tartóztatta le az ÁVH. 1952-ben koncepciós perben a Rákosi-diktatúra halálra ítélte, amit később életfogytiglani börtönbüntetésre mérsékeltek.
A börtönből 1956 szeptemberében szabadult. Az október 23-án kirobbanó forradalom és szabadságharc alatt, egyéb beosztásai mellett, a frissen megszerveződő Nemzetőrség parancsnoka. A szovjet csapatok novemberi támadását és a Nagykovácsi térségében a megszálló erők és a nemzetőrök között lezajlott csatát követően nyugatra menekült, 1989-ig az Egyesült Államokban élt. 1989 júniusában, Nagy Imre újratemetésekor tért haza.
A rendszerváltást követően Kaposvár képviselője a parlamentben, közéleti szereplése révén szoros barátság fűzte több, ismert jobboldali politikushoz is. Az Egyesült Államokban nemzetközileg ismert hadtörténész-professzorként előadó Király Béla diplomáciai kapcsolatai révén komoly szolgálatot tett a magyar kultúrának, amikor az 1990-es évek elején hatalmas könyvadományt juttatott el a hazai iskolai- és közkönyvtárakhoz, elsősorban az amerikai hadsereg Európában állomásozó alakulataitól (a Szegedi Tudományegyetem könyvtára is szert tett számos értékes kötetre).
Király Béla nyugállományú vezérezredest a Magyar Köztársaság Országgyűlése, Honvédelmi Minisztériuma és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti.

További részletek a Magyar Nemzet Online-on.

Default thumbnail
Előző sztori

MSZP-kongresszus zárt ajtók mögött

Default thumbnail
Következő sztori

Botka László az MSZP ovb-jében?

Legutóbbi hasonló cikkek