Csongrád megyei IKSZ: hiába bíztunk az EU-csatlakozásban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

miklospeter-iii-wAz utóbbi évek szlovákiai magyarellenes atrocitásai és intézkedései azt mutatják, nem váltak be az európai uniós csatlakozáshoz fűzött remények – mondja Miklós Péter, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Csongrád megyei elnöke.

Kedden megírtuk: négy magyarországi parlamenti párt ifjúsági szervezete, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Societas – Új Mozgalom és az Új Generáció közös nyilatkozatban ítélte el a június 30-án elfogadott, diszkriminatív, a magyar nyelv használatát súlyosan korlátozó szlovák nyelvtörvényt. A SZEGEDma.hu Miklós Pétert, az IKSZ országos alelnökét, Csongrád megyei elnökét is helyzetértékelésre kérte.
„A magyarság és a szlovákság évszázadokon keresztül élt együtt – igaz, nem mindig konfliktusmentesen – a Kárpát-medencében. A szélsőséges nacionalizmusok tizenkilencedik századi térnyerése nem tett jót a magyar-szlovák kapcsolatrendszernek, s az első és a második világháború után Csehszlovákiában nemzetiségük miatt megbélyegezték és állampolgári jogaikban korlátozták a magyarokat. Ezekből a negatív történelmi tapasztalatokból kiindulva mi, fiatal kereszténydemokraták nagy reményekkel néztünk az Európai Unióhoz való csatlakozás elé. Abban bíztunk, hogy az azonos – európai értékrenden és rendíthetetlen demokrata meggyőződésen alapuló – politikai közösséghez tartozás majd javítja magyar-szlovák kapcsolatokat és a szlovákiai magyarok helyzetét. Éppen ebben a reményben jött létre IKSZ-alapszervezet a szlovákiai Párkányon. Sajnos azonban az elmúlt néhány évben lezajlott magyarellenes atrocitások és intézkedések nem igazolták vissza reményeinket. Európaiként és demokrataként elfogadhatatlannak tartjuk a szlovákiai nyelvtörvényt, s elszomorítónak véljük, hogy bizonyos szlovákiai politikai csoportok aktuálpolitikai érdekeiktől vezetve szítanak nemzetiségi ellentéteket” – fejtette ki Miklós Péter.

Előző sztori

Ásatás: Temetők, kemencék, vermek és egy honfoglaló vitéz

Következő sztori

Reök-kávézó: elhúzódó jogvita várható?