/

Az összes önkormányzat eladósodott az országban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel 800 milliárd forint az önkormányzatok összes hitelállománya – erről Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Bajnai nemrégiben bejelentette, hogy 120 milliárd forintot tervez még elvonni a helyhatóságoktól, erre reagálva mondta azt Gémesi: nincs pénz az önkormányzatoknál – olvasható az mno.hu-n.

El lehet vonni az önkormányzatoktól 120 milliárdot, de az összeg mellé kell tenni a helyhatóságok feladatkörébe tartozó tevékenységek – oktatás, egészségügy, útfenntartás, közlekedés – költségeit is – jelentette ki Gémesi. Mint mondta, ezek a költségek folyamatosan nőnek az áfa-emelés, az energiaár-növekedés vagy az infláció miatt. Ezeket a feladatokat – növekvő kiadással – nem lehet kevesebb pénzből ellátni, vagy egyes területeken az államnak kell vállalnia a finanszírozást.

Bajnai Gordon miniszterelnök a szocialista párt kongresszusán mondta azt, hogy az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot kíván elvonni. Gémesi erre reagálva közölte: nincs pénz az önkormányzatoknál, és a kormány ne tegyen úgy, mintha nem tudná, hogy egy-egy feladat ellátása mennyibe kerül. Az elnök szerint az önkormányzati rendszert le lehet építeni, de akkor az olyan lesz, mint a tanácsi rendszer a 90-es évek előtt. Egyébként még csütörtökön mondta azt Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármester, hogy a 120 milliárd forint elvonása az önkormányzatoktól drámai lesz a helyhatóságokra nézve.

Előző sztori

Szombat-vasárnap: 35 év Budapesten – 35 év New Yorkban

Következő sztori

A pap – nem varázsló