Közélet

Az összes önkormányzat eladósodott az országban

Az összes önkormányzat eladósodott az országban

2009. július 10., péntek
Az összes önkormányzat eladósodott az országban

Közel 800 milliárd forint az önkormányzatok összes hitelállománya - erről Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Bajnai nemrégiben bejelentette, hogy 120 milliárd forintot tervez még elvonni a helyhatóságoktól, erre reagálva mondta azt Gémesi: nincs pénz az önkormányzatoknál - olvasható az mno.hu-n.

El lehet vonni az önkormányzatoktól 120 milliárdot, de az összeg mellé kell tenni a helyhatóságok feladatkörébe tartozó tevékenységek - oktatás, egészségügy, útfenntartás, közlekedés - költségeit is - jelentette ki

Gémesi

. Mint mondta, ezek a költségek folyamatosan nőnek az áfa-emelés, az energiaár-növekedés vagy az infláció miatt. Ezeket a feladatokat - növekvő kiadással - nem lehet kevesebb pénzből ellátni, vagy egyes területeken az államnak kell vállalnia a finanszírozást.

Bajnai Gordon

miniszterelnök a szocialista párt kongresszusán mondta azt, hogy az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot kíván elvonni. Gémesi erre reagálva közölte: nincs pénz az önkormányzatoknál, és a kormány ne tegyen úgy, mintha nem tudná, hogy egy-egy feladat ellátása mennyibe kerül. Az elnök szerint az önkormányzati rendszert le lehet építeni, de akkor az olyan lesz, mint a tanácsi rendszer a 90-es évek előtt. Egyébként még csütörtökön mondta azt

Kósa Lajos

, Debrecen fideszes polgármester, hogy a 120 milliárd forint elvonása az önkormányzatoktól drámai lesz a helyhatóságokra nézve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.