Egyház

A Rába menti károk enyhítésére gyűjt a Karitász

A Rába menti károk enyhítésére gyűjt a Karitász

2009. július 7., kedd
A Rába menti károk enyhítésére gyűjt a Karitász

A Rába folyó menti esőzések okozta károk és a kialakult helyzet kilátástalanságának enyhítésére hirdetett adománygyűjtést a Karitász, melynek közleményét alább olvashatják.

Az elmúlt napok folyamatos esőzései következtében jelentősen megemelkedett a Rába folyó és a környékbeli patakok szintje, több helyen kiléptek medrükből. A környező települések lakóinak kezdetben sikerült az ártérben tartani a nagy mennyiségű vizet, de Csörötnek és Csákánydoroszló községekben azonnali kitelepítésekre volt szükség. Június 26-án, pénteken délután özönvízszerű eső zúdult Nyugat-Magyarországra, amely sárlavinát indított el Rönök és Vasszentmihály településeken, helyenként az 506 centmiméteres magasságot is elérve. Sok család csupán a legszükségesebbeket tudta kimenekíteni házából, s néhányukat csak csónakkal tudták kimenekíteni. A mentést nehezítette, hogy az utakból aszfaltdarabok hasadtak ki, s csapódtak ide-oda. Vasszentmihályon és Rönökön a falu lakossága más falvakból érkező önkéntesekkel mentette a vízben álló házakból az embereket s próbálta megakadályozni a további pusztulást. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai az áradás éjszakáján élelmiszerből, ivóvízből és takarókból álló segélyszállítmányt vittek a rászorulóknak. Néhány héttel az aratás előtt, több száz hektár szántóföld termése semmisült meg teljesen. A gazdák nem tudják, hogyan lesz tovább, mivel árvízre nincs biztosításuk, csak jégkárra. A Karitász a katasztrófa helyszíneire eljuttatott segélyszállítmányok mellett további segítséget is szeretne nyújtani a fedél nélkül maradt családok számára, amelyhez az adományokat az alábbi bankszámlaszámra várják: Katolikus Karitász - Caritas Hungarica Raiffeisen Bank Rt. 12011148-00124534-00900004

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.