Verespatak: Csak az erőszaknak engednének

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy száz verespataki ragaszkodik a helyben maradáshoz, ők például ajtót sem nyitnak a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román társaság költöztetést ajánló képviselőinek. A kanadai-román vállalatot egyébként azzal is vádolják, hogy a médiában folytatott agresszív reklámkampányával félretájékoztatja a lakosságot a bányaberuházással kapcsolatban – olvasható az erdely.ma portálon.

Eugen David, a település ledózerolását feltételező bányaberuházást határozottan ellenző Alburnus Maior Egyesület elnöke úgy véli: a román hatóságok és a kanadaiak kizárólag törvénytelen úton lesznek képesek gyakorlatba ültetni a Verespatak alatt nyugvó kincs kiaknázását célzó tervet. „Bennünket nem lep meg, hogy a román kormány tagjai, sőt Traian Băsescu államfő a lakosság, a környezet, az épített örökség óvásával szemben az anyagi haszonszerzést részesíti előnyben. Verespatak ügyében le lehet söpörni az asztalról a környezetvédelmi aggályokat, egy dolgot viszont még Romániában sem tehet meg senki: nem vonhatják meg tőlem azt az alapvető emberi jogot, hogy saját otthonomban éljem le az életemet” – szögezte le a Krónikának a Verespatakon élő Eugen David. „A társaság által lefizetett bukaresti lapok, tévé- és rádiócsatornák például túldimenzionálták a projektet támogató Fehér megyei lakosoktól összegyűjtött négyezer aláírást, azt viszont agyonhallgatták, hogy mi 25 ezer aláírással nyomatékosítottuk: nem kérünk a ciánból” – emlékeztetett az Alburnus Maior Egyesület elnöke.
Az RMGC-nek a közelmúltban mintegy száz verespataki családot sikerült elköltöztetnie az Erdély szívében tervezett színesfémbánya kiszemelt helyszínéről. A tengeren túli Gabriel Resources romániai leányvállalata a napokban átadta Gyulafehérvár határában azt a 125 lakóházból álló városrészt, ahová a „megvásárolt” verespataki családokat telepítik át.

Előző sztori

Fordulás után kivégezte az Izsákot a Tisza Volán SC

Következő sztori

Kajak-kenu Vk Szeged - Öt magyar aranyérem

Legutóbbi hasonló cikkek