Tabajdi: Sikeres a vajdasági magyar-politika

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikertörténetnek nevezte a délvidéki magyarok elmúlt másfél évtizedes politizálását a Vajdasági Magyarok Szövetsége 15 éves Jubileumi Akadémiáján Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője – tudósított VajdaságMA hírportál. A képviselő sürgette Szerbia európai uniós tagságát és a vízummentesség megadását, illetve hangsúlyozta a magyarellenes atrocitások megritkulásának örvendetes tényét. Ugyanakkor ezzel egy időben ismét kisebbségellenes megnyilvánulásokról adott hírt az oldal a többségében magyarok lakta Hertelendyfalváról.

Tabajdi Csaba az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségi Intergroup (Frakcióközi csoport) elnökeként idézte fel a 2004-es és 2005-ös magyarellenes megnyilvánulásokat, melyeket az EP a magyar képviselők kezdeményezésére hivatalos állásfoglalásában ítélt el. Ebben felszólították a szerb hatóságokat a kisebbségek, kiemelten a magyarok elleni atrocitások kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére, illetve határozott fellépést sürgetett a jövőbeni hasonló cselekmények megelőzése érdekében. Tabajdi szerint az EP határozott kiállásának eredményeképpen csökkentek az atrocitások és a kisebbség közérzete is javult. „Az Európai Unió nem hagyja magára vajdasági magyarságot és Szerbiát sem” – fogalmazott a képviselő.

Prioritás: a vízummentesség elérése

Tabajdi e gondolatból kiindulva fejtette ki, hogy Szerbia európai uniós integrációjának legelkötelezettebb támogatója Magyarország. Emiatt is tartotta a legsürgetőbb feladatnak a szerb állampolgárok, köztük a vajdasági magyarok uniós vízummentességének elérését. A rendezvényen felszólaló Boris Tadić köztársasági elnökre hivatkozva Tabajdi kiemelte, hogy a magyarok és a szerbek között nincs feloldhatatlan ellentét, ezért mindkét fél részéről alapvetően csak a határozott politikai akaratra van szükség, amivel megoldhatnák a vajdasági magyarok rendezetlen problémái. Mindehhez a szerb többség kisebbségbarát hozzáállása és a magyar közösség higgadt, de határozott fellépése is kell.

Gyűlölködő falfirkák Hertelendyfalván

Ezzel egy időben azonban a VajdaságMA újabb kisebbségellenes, gyűlölködő feliratok megjelenéséről számolt be, melyeket a Pancsovához tartozó Hertelendyfalván (Vojlovica) fedeztek fel. A települést többségben magyarok – a Bukovinából idetelepült székelyek ősei – lakják. A kisebbségek elűzésére felszólító falfirkákat a Nemzeti Arcvonal (Nacionalni stroj) nevű neonáci szervezet aláírásával és horogkereszttel festették fel a falakra. Dušan Mrvoš, polgármester-helyettes szerint a településen fokozni szeretnék a rendőri jelenlétet.

Default thumbnail
Előző sztori

Húszmilliós támogatás a gyermekklinikának

Default thumbnail
Következő sztori

Törvény a lakáshitelesek védelméről

Legutóbbi hasonló cikkek