ARC

Orbán: Aki erős Magyarországot akar, a Fideszre szavaz

Orbán: Aki erős Magyarországot akar, a Fideszre szavaz

2009. június 5., péntek
Orbán: Aki erős Magyarországot akar, a Fideszre szavaz
ep28
Európai parlamenti választási kampányának zárónapján szegedi programja előtt Kecskemétre is ellátogatott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A politikus az ottani rendezvény előtt válaszolt néhány kérdésre.

– Mi a véleménye azokról a felmérésekről, amelyek az európai parlamenti mandátumok pártok közötti megoszlásának lehetséges arányairól szólnak?

– Ha az ember munka helyett, kampány helyett, az emberekkel való találkozás helyett a felméréseket – különösen a számára kedvező felméréseket – figyeli, abból csak baj lesz. A felméréseket csak akkor szoktam nézni, ha azok számunkra kedvezőtlenek, hátha találok bennük valamit, amire érdemes odafigyelni, amin érdemes javítani. Ha arról szólnak, hogy jól állunk, akkor gyorsan leteszem, ugyanis a mi politikai közösségünk már vesztett úgy választást, hogy a felmérést végző cégek mindegyike már jó előre odaadta nekünk a győzelmet.

– Sok ellenzéki szavazó véli úgy, nincs nagy jelentősége, hogy tizenöt vagy tizenhat mandátumot szerez a Fidesz, és ezért hajlanak arra, hogy a Jobbikra szavazzanak. Mit üzen nekik?

– Annak van igazán jelentősége, hogy mennyien mondják azt a kormánynak, hogy elég, és mennyien törnek lándzsát amellett, hogy a mostani kormány pakoljon össze, és menjen el. Az a fontos, hogy hányan mondják majd azt, hogy zárjuk le ezt a hétéves kudarctörténetet, fejezzük be ezt a Gyurcsány–Bajnai-korszakot, és fogjunk hozzá közösen valamihez, ami esélyt és reményt tartogat számunkra. Ma az a fontos, hogy ez a hang legyen minél erősebb. Ezt a hangot úgy lehet kifejezni, hogy az ember a szocialistákhoz képesti egyetlen alternatívára, vagyis a Fideszre szavaz. Ha tehát valaki erős Magyarországot, erős kormányt és stabil parlamenti többséget akar, akkor minden körülményt mérlegelve csak a Fideszre érdemes szavaznia. Nem látok senkit rajtunk kívül, aki Magyarországon helyreállítaná a törvényes rendet, nem látok senkit rajtunk kívül, aki képes lenne elvégezni a felelősségre vonást, nem látok senkit rajtunk kívül, aki megerősítené a rendőrséget, visszaadná az emberek törvényes rendbe vetett bizalmát, és nem látok senkit rajtunk kívül, aki képes lenne egymillió munkahelyet létrehozni. Vannak politikai pártok Magyarországon, őket nem kívánom bírálni, de aki képes lenne mindarra, amit ma az emberek várnak a politikától, olyat csak egyet látok, és ez a Fidesz. Nem azt akarom mondani, hogy csak mi vagyunk alkalmasak a fentiekre, inkább úgy fogalmaznék, hogy ma csak mi vagyunk abban a helyzetben, hogy erre képesek lehessünk. Mások is voltak már ilyen helyzetben, de elhibázták, nem tudtak élni a lehetőséggel. Úgy érzem, hogy most mindenki, aki változást akar, új korszakot akar, az erőit egyesítve ezt el is érheti, de csak akkor, ha valóban egyesítjük erőinket.

– Ha az európai parlamenti választásokon valóban elsöprő sikert aratna a Fidesz, akkor mi lenne ennek a rövid- és középtávú belpolitikai következménye?

– Egy egyértelműen kormányellenes választási eredmény szerintem komoly és súlyos politikai tény, ezért abból komoly következményeknek kell származniuk. Ez a kormány egyébként is átmeneti, és ez a jellege minden eddiginél nyilvánvalóbbá válna. Szerintem a baloldalon sikerülne felismerni azt az összefüggést, hogy az ország megvonta a bizalmat a kormánytól, és minél tovább folytatódik ez a vergődés, annál hevesebbek lesznek az indulatok a kormánnyal és a szocialistákkal szemben. Az idő tehát nem az ő oldalukon áll, ezért mindenkinek, nekik is, és az országnak is az új választás az érdeke.

– Ha holnap a Fidesz alakíthatna kormányt, mi volna az a néhány azonnali intézkedés, amelyet bevezetnének a következő hetekben?

– Az ingatlanadó hatályon kívül helyezése, hiszen ezt megígértük. A megkurtított GYES és GYED korábbi állapotba történő visszaállítása, jelentős adócsökkentés, a legnagyobb visszhangot kiváltott gazdasági visszaélések ügyében az eljárások és a számonkérések megindítása, valamint a tiszta és egyenes beszéd hitelének helyreállítása: ezek volnának a legfontosabb teendők.

– Nem tart-e attól, hogy annyi szociális feszültség gyűlt össze az emberekben, hogy ez előbb-utóbb kiviszi őket az utcára?

– Magyarországon sokféle feszültség terheli az emberek életét. Kétségkívül mély a szociális válság, nő a kilátástalanság és az elkeseredettség, de ezzel egy időben valami más is szárba szökött, megerősödött, kibontakozófélben van: ez pedig egy soha korábban nem látott összefogás. A szocialistáknak egy dolgot mindenképpen a javára kell írni: létrehoztak egy olyan széles nemzeti egységet saját magukkal szemben, amilyenre korábban soha, senki sem gondolt. Úgy látom, hogy a következő parlamenti többség mögött egy olyan széles és mély egyetértés, összefogás áll majd, amely minden sikeres kormányzásnak az első számú előfeltétele. A bajokkal, a gondokkal és a nehézségekkel egy időben felépülőfélben látok egy új egységet is Magyarországon, és ez jó reményt ad, hiszen ez minden gazdasági, pénzügyi körülménynél fontosabb egy sikeres kormányzáshoz.

– Szlovákiában, Romániában és Magyarországon egyaránt szavazhatnak magyarok lehetséges néppárti képviselőkre. Ön mint az Európai Néppárt alelnöke milyen néppárti delegációval lenne elégedett, létszámát tekintve?

– Az Európai Néppárt alelnökeként az RMDSZ-nek, az Erdélyben élő magyarok politikai pártjának, valamint a felvidéki magyarság pártjának erős győzelmében vagyok érdekelt, hiszen mindkettő az Európai Néppárt tagja is egyben. Ha Erdélyben és a Felvidéken sok mandátumot szereznek, az egyben egy erős néppárti képviseletet is jelent az Európai Parlamentben. Nem szeretek kertelni az ilyen fontos kérdéseknél: a magyarok itt élnek a Kárpát-medencében, különböző államokban élnek, nem ők tehetnek erről, nem ők hagyták el a hazájukat, hanem a történelem során feldarabolták ezt a régi, egységes hazát. A bennünket összekötő kapcsok – történelem, nyelv, kultúra, érzésvilág – fontosak, és szerencsére meg is maradtak, túlélték a sok száz esztendőt. Ezek az összetartó kapcsok a jövőben is fontosak lesznek, sőt talán még fontosabbak, mint az államhatárok. Ezért reménykedünk egy minél erőteljesebb Kárpát-medencei képviseletben az Európai Parlamentben.

– Becsey Zsoltot, egyik jelenlegi európai parlamenti képviselőjüket nem jelölték a mostani választásra. Milyen szerepet szánnak neki a jövőben?

– Megállapodtam vele a következő évben végzendő munkáról. Azért nem indul az európai választáson, mert itthon számítunk rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.