Kultúra

Német könyvadományt kapott az Egyetemi Könyvtár

Német könyvadományt kapott az Egyetemi Könyvtár

2009. június 15., hétfő
Német könyvadományt kapott az Egyetemi Könyvtár
nemetkonyvek1

Több mint hetven német szakkönyvet adományozott a Deutsche Forschungsgemeinschaft az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet közvetítésével az SZTE Egyetemi Könyvtárának. A köteteket június 15-én adta át ünnepélyes keretek között Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövete.

Ünnepélyes eseménynek adott otthont hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára:

Dorothee Janetzke-Wenzel

német nagykövet átadta egyetemünknek a Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) több mint hetven német szakkönyvből álló adományát. A köteteket ezentúl az egyetem valamennyi polgára forgathatja az Egyetemi Könyvtárban. Nem ez volt az első alkalom, hogy a DFG friss német nyelvű szakirodalommal látja el a szegedi germanisztikát: a bölcsészkar német tanszéke már az 1960-as évek óta ápol szoros kapcsolatokat németországi partnerével, mely 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is gazdag ajándékkal lepte meg az Egyetemi Könyvtárat. A vendégeket

Mader Béla

, a könyvtár főigazgatója köszöntötte, aki amellett, hogy megköszönte az adományt, ígéretet tett: a szakkönyvek méltó helyet kapnak majd a bibliotéka polcain.

Vajda Zoltán

, az SZTE BTK dékánhelyettese azt mondta: a most kapott könyvek az oktatást és a kutatást egyaránt segíteni fogják, emellett különös jelentőségük, hogy betekintést engednek a német kultúrkör gondolkodás- és kutatásmódjába.

Horváth Géza

, a Germán Filológia Intézet vezetője úgy fogalmazott: elsősorban a hallgatók számára lesz igen hasznos az a „kis könyvtár", mely általános és német nyelvtudományi, primer és szekunder irodalom-, kultúr- és médiatudományi munkákat egyaránt tartalmaz. A húsz évvel ezelőtti eseményeket, a magyarországi rendszerváltást, Németország újraegyesülését, illetve az ehhez kapott magyar segítséget idézte föl beszédében Dorothee Janetzke-Wenzel. A nagykövet asszony kiemelte: az egységesülő Európában is nagy szükség van a minél erősebb magyar-német kapcsolatokra. Ennek jegyében is támogatta és támogatja a szegedi germanisztikai műhelyt a DFG, mely csak a tavalyi esztendőben 20 ezer euró értékben adományozott könyveket különböző felsőoktatási intézményeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.