/

Német könyvadományt kapott az Egyetemi Könyvtár

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nemetkonyvek1Több mint hetven német szakkönyvet adományozott a Deutsche Forschungsgemeinschaft az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet közvetítésével az SZTE Egyetemi Könyvtárának. A köteteket június 15-én adta át ünnepélyes keretek között Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövete.

Ünnepélyes eseménynek adott otthont hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára: Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet átadta egyetemünknek a Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) több mint hetven német szakkönyvből álló adományát. A köteteket ezentúl az egyetem valamennyi polgára forgathatja az Egyetemi Könyvtárban.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a DFG friss német nyelvű szakirodalommal látja el a szegedi germanisztikát: a bölcsészkar német tanszéke már az 1960-as évek óta ápol szoros kapcsolatokat németországi partnerével, mely 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is gazdag ajándékkal lepte meg az Egyetemi Könyvtárat.

A vendégeket Mader Béla, a könyvtár főigazgatója köszöntötte, aki amellett, hogy megköszönte az adományt, ígéretet tett: a szakkönyvek méltó helyet kapnak majd a bibliotéka polcain. Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese azt mondta: a most kapott könyvek az oktatást és a kutatást egyaránt segíteni fogják, emellett különös jelentőségük, hogy betekintést engednek a német kultúrkör gondolkodás- és kutatásmódjába.

Horváth Géza, a Germán Filológia Intézet vezetője úgy fogalmazott: elsősorban a hallgatók számára lesz igen hasznos az a „kis könyvtár”, mely általános és német nyelvtudományi, primer és szekunder irodalom-, kultúr- és médiatudományi munkákat egyaránt tartalmaz.

A húsz évvel ezelőtti eseményeket, a magyarországi rendszerváltást, Németország újraegyesülését, illetve az ehhez kapott magyar segítséget idézte föl beszédében Dorothee Janetzke-Wenzel. A nagykövet asszony kiemelte: az egységesülő Európában is nagy szükség van a minél erősebb magyar-német kapcsolatokra. Ennek jegyében is támogatta és támogatja a szegedi germanisztikai műhelyt a DFG, mely csak a tavalyi esztendőben 20 ezer euró értékben adományozott könyveket különböző felsőoktatási intézményeknek.

Előző sztori

Úrnapi körmenet

Következő sztori

Felmérés: Elégedett SZTE-hallgatók