Múzeumok Éjszakája – Kalandtúra a szegedi füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Múzeumok Éjszakája szombati programjaihoz kapcsolódva sötétedés után különleges kalandtúrára várják a vállalkozó szelleműeket a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe.

Az egészen éjfélig tartó programok során a látogatók játékos feladatok segítségével maguk is megtapasztalhatják, hogy az éjszakai arborétum mennyire eltér a nappal megszokottól – mondta az MTI-nek Németh Anikó botanikus.
A nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is remek szórakozást kínáló kalandtúra résztvevői először az elemlámpás, térképes tájékozódás nehézségeivel szembesülnek. Az éjszakai sötétben viszonylag nehéz tájékozódni a tizenhét hektáros kertben – már arra is volt példa, hogy a látogatók félórán át mentek körbe-körbe egy állomás körül -, a több száz zseblámpa fénye azonban komoly segítséget jelent – magyarázta a szakember.
Az igazi megmérettetés csak ezután következik. Minden érzékszervére szüksége lesz annak, aki túljut a térképolvasáson és megtalálja a fák között jól eldugott állomáshelyeket, ahol a természet furfangos kérdéseire kell választ adnia.
Az egyik állomáson a fénycsapda segítségével összegyűjtött éjszakai rovarokkal kapcsolatos kérdésekre kell majd felelniük a résztvevőknek. Egy másik próba során a kalandtúra indulóinak egy teljesen besötétített szobában csupán tapintásuk segítségével kell felismerniük a növényeket, s lesz olyan feladat is, ahol egyes növények megkülönböztetéséhez sajátos illatuk nyújt majd segítséget. A kalandok közül nem maradhatnak ki az éjszakai természet hangjai sem, az üvegházban kialakított boszorkánykonyhában pedig az egzotikus növények ízével ismerkedhetnek meg az érdeklődök – sorolt fel néhányat a túra állomásai közül Németh Anikó.

Előző sztori

Csütörtök: Sass Sylvia Szegeden énekel

Következő sztori

Elfogták a szegedi bankrablót Magyarcsanádon