Kultúra

Hollósi Zsolt Gregor-albuma lett Az év könyve

Hollósi Zsolt Gregor-albuma lett Az év könyve

2009. június 5., péntek
Hollósi Zsolt Gregor-albuma lett Az év könyve

Hollósi Zsolt Gregor című exkluzív albuma lett Az év könyve Szegeden; az elismerést péntek este adták át a városháza dísztermében az Ünnepi Könyvhét keretében, emellett bemutatták a XII. Szegedtől Szegedig Antológiát, és megválasztották a város kis Könyvkirályát.

A Kossuth-díjas operaénekesről,

Gregor Józsefről,

Szeged nemrégiben elhunyt díszpolgáráról tavaly tavasszal jelent meg a kétszáz oldalas kötet. A könyv a művész pályafutása mellett interjúkat tartalmaz Gregor Józseffel és hozzátartozóival, ismerőseivel, és fotókon is végigkövethetik életét az olvasók. A kiadványt hét benevezett, Szegedhez kapcsolódó munkából választotta ki az öttagú szakmai bíráló bizottság. Emellett huszonkét leendő könyvet adtak be azért az alkotók, hogy a város támogassa kiadásukat. Ezek közül hatnak a megjelentetésében nyújt segítséget a jövőben az önkormányzat. Az eseményen bemutatták az immár tizenkettedik Szegedtől Szegedig Antológiát, a városhoz kapcsolódó irodalmat bemutató gyűjteményes kiadványt. Mintegy kétszáz szegedi vagy a városhoz kötődő író, költő és esszéista művei láttak napvilágot a sorozatban egy évtized alatt több mint négyezer oldalon.

Tandi Lajos

szerkesztő korábban az MTI-nek elmondta: az immár tizenkettedik alkalommal megjelenő kiadványban csaknem száz Szegeden élő vagy a városhoz kötődő alkotó mutatkozik be. A négy – prózai műveket, költeményeket, esszéket és fiatal tehetségek alkotásait összegyűjtő – fejezetben főként a 130 éve történt nagyárvízhez és a Radnóti-centenáriumhoz kapcsolódó írások olvashatók. Az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan a szegedi városházán délután megkoronázták a Könyvkirályt is. A címet az a gyermek kaphatta, aki egy év alatt a szegedi Somogyi-könyvtár által ajánlott könyvek közül a legtöbbet olvasta. Az idei győztes

Rácz Zsuzsanna

, a Tisza-parti Általános Iskola hatodik osztályos tanulója lett.

A rendezvényről részletes beszámolót olvashatnak a SZEGEDma.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.