Felvételizett az első csoport a gyulai futballakadémiára

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

futballakademia Csütörtökön megtartották az első beiskolázandó, 1995-1996-os korosztály felvételi tesztjeit a Grosics Gyula Futballakadémiára. A gyulai megmérettetésen részt vett az alapító és a gyulai önkormányzat mellett a beruházás legnagyobb finanszírozója, a Szeged-Csanádi Egyházmegye részéről Kiss-Rigó László püspök és a szakmai igazgató, Varga Zoltán egykori kiváló válogatott labdarúgó. A SZEGEDma.hu velük beszélgetett.

Hathektáros területen, megközelítőleg kétmilliárd forintból épül fel Gyulán Magyarország legnagyobb futballakadémiája. A Grosics Gyula nevét viselő iskola abból a szempontból is úttörő, hogy finanszírozásába az egyház is beszállt. Amint arról a SZEGEDma.hu elsőként beszámolt, a szakmai vezetéssel Varga Zoltán olimpia bajnokot, a kommunista diktatúrában, 1968-ban külföldre disszidáló, kiváló futballistát bízták meg.

Gyarapodjék a magyar futballtársadalom

„Az építési engedélyekre várunk, amint megérkeznek, megkezdjük a központ felépítését, szerintem egy hónap múlva indulhatnak a gépek” – nyilatkozta portálunknak Kiss-Rigó László megyés püspök. „Három nagyméretű füves pályát építünk, egy fedett és két kisméretű pályát. Kollégiumot és hozzá tartozó infrastrukturális intézményeket létesítünk még a területen. A teljes beruházás jövő nyárra elkészül.” A püspök hozzátette, hogy a most beiskolázott, első korcsoport számára bérelnek pályát és a megyei fenntartású kollégiumban egy részt a bentlakásos csoport számára. „Két csoportot iskolázunk ugyanis be, a serdülő „A”-t és a „B”-t, utóbbihoz tartozó gyerekek bejárósok lesznek” – fűzte hozzá Kiss-Rigó László. „Most 50-60 gyerek jelentkezett az országból és a határon túlról.” A püspök szerint a futballakadémia egy erkölcsi befektetés, hiszen az a cél, hogy a világ legnagyobb sportközössége, a labdarúgó-társadalom magyar családja gyarapodjék. „A felvételnek nem alapkövetelménye, hogy valaki vallásos legyen. De mivel az egyház számára kiemelten fontos az erkölcsi nevelés, a hívő diákjaink hitoktatásban is részesülnek, a nem hívők pedig etikaórákon vesznek majd részt” – így a püspök.

„Nekem az a feladatom, hogy az edzők szakmai munkáját koordináljam, felügyeljem, a kiválasztásban és a fejlődés különböző szakaszaiban adjak szakmai tanácsot, és részt veszek az egyéni képzésekben is” – osztotta meg velünk a vállalt feladatait Varga Zoltán, aki kiemelte, hogy a lövőtechnika mellett kiemelten oda fog figyelni a fejelésre, hiszen az a tapasztalata, hogy utánpótlásunk nagyon le van maradva e téren. És ez a 1995-1996-os korosztály az, ahol sok gyakorlással elsajátítható még a fejelőjáték sava-borsa. A felvételi után augusztusban indul a munka, majd az edzések mellett a gyerekek szeptemberben az iskolai „munkát” is elkezdik.

Előző sztori

Péntek: Rózsaünnep Szőregen

Következő sztori

„Morális kérdés volt ott lenni a Kossuth téren”