Közélet

Civil összefogás: Hiteles programot a szegedi focinak!

Civil összefogás: Hiteles programot a szegedi focinak!

2009. június 3., szerda
Civil összefogás: Hiteles programot a szegedi focinak!
fociosszefogas2

Sajtótájékoztató keretében írt alá szerdán együttműködési megállapodást az Együtt a Szegedi Labdarúgásért szurkolói mozgalom és az Együtt Szegedért Egyesület. A felek közös programot kívánnak kidolgozni a mély válsággal küzdő 110 éves szegedi futball felemelésének segítésére. Nemes István, a szegedi labdarúgás díszpolgárának társaságában kiálltak amellett, hogy Szeged labdarúgását csak hiteles vezetők irányíthatják, egyben tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy nem a szegedi érdekeket képviselő, korábban már leszerepelt személyek vagy támogatók bármilyen formában is visszatérjenek a helyi fociéletbe.

A Millenniumi Kávéházban tartott sajtótájékoztatón először

Nógrádi Tibor

, az Együtt a Szegedi Labdarúgásért mozgalom vezetője mondott köszönetet mindazoknak, akik segítették a szegedi labdarúgás 110. születésnapja alkalmából rendezett ünnepséget. Mint mondta, az, hogy valamennyi szegedi klub képviseltette magát május 22-én, s közel 500 résztvevő tekintette meg a kiállítást és a díszünnepélyt, bizonyíték rá: a Tisza partján mély és kiirthatatlan gyökerei vannak a sportágnak. Örömét fejezte ki, hogy arra méltó személyek nyerték el a frissen megalapított „A szegedi labdarúgás díszpolgára" címet. Bejelentette: az egyik díszpolgár,

Nemes István

a következő közgyűlési ülésen átadja

Botka László

(MSZP) polgármesternek a szurkolók által készített ajándékot, egyben megkéri a civilekre másfél éve ügyet sem vető politikust, álljon végre szóba a szegedi foci sorsáért aggódókkal.

Pártpolitikai döntés: Újabb 900 ezret vontak el a focitól

A szurkolói mozgalom vezetője negatív fejleményekről is beszámolt. Elmondta, a helyi ifjúsági és sportbizottság nemrégiben a tavalyihoz képest 900 ezer forinttal kevesebb támogatást szavazott meg a szegedi felnőttfutball számára. Tette mindezt úgy, hogy az előirányzat a tavalyi összegről szólt, ám a bizottság egy tagja előbb 400, majd újabb 500 ezer forintos elvonást javasolt az ülésen - így jutott 10 millió a Tisza Volán SC NB III-as együttesének. Ezt követően pártpolitikai döntés született, hiszen az egyik oldal képviselői egységesen megszavazták a 10 milliót a 10,9 millió helyett, a másik oldal politikusai pedig kisebbségben maradtak. Nógrádi ezúttal nem kívánta nevesíteni a szereplőket, hiszen - mint fogalmazott - nem célja politikai vihart kavarni. Kérte viszont a bizottság tagjait, hogy amikor - hamarosan - az utánpótláscélú támogatások odaítéléséről döntenek, legalább annyi pénzt biztosítsanak a város legnagyobb gyerektömegét megmozgató, igen sikeres labdarúgó-utánpótlásbázisainak, amennyit a jóval kisebb Sándorfalva ad (mintegy 6,5 millió forintról lenne szó)...

Hiteltelen vezetőkkel nem kell az NB II

fociosszefogas1

Megemlítette továbbá, hogy a városban elterjedt mendemondák szerint Szeged vezetése más jogán szeretne NB II-es indulási jogot szerezni. Ebben a köntösben pedig korábbi, hiteltelenné vált vezetők térnének vissza a szegedi fociba, akikről már bebizonyosodott: nem a helyi érdekeket szolgálják. A szurkolói mozgalom álláspontja szerint Szegednek a zöld gyepen kell kivívni a másodosztályú jogot, szegedi szívű menedzsmenttel és olyan elképzelésekkel, melyek az itteni fiatalokat minél tovább a nevelőegyesületükben tartják. Ha a szegedi városvezetés támogatásával mégis visszatérne a helyi labdarúgást a 2007/2008-as szezonban cserbenhagyó,

Dlusztus Imre

és a Szeviép cég által fémjelzett vezetés, a szurkolók és a labdarúgó-társadalom nevében Nógrádi kemény ellenállást és harcot ígért. Csatlakozott hozzá Nemes István, a szegedi labdarúgás díszpolgára is. Ő úgy fogalmazott, a szegedi focinak semmiképpen nem lehet érdeke Dlusztus Imre vagy a Szeviép újabb szerepvállalása, hiszen nem egészen két éve egy ígéretes szegedi csapatot tettek tönkre azzal, hogy a hat legjobb játékost edzőstül Miskolcra telepítették át. Tudomása szerint ráadásul még mindig nem történt meg az ezzel kapcsolatos költségek teljes mértékű kiegyenlítése, és egyéb tartozások is fennállnak abból a szezonból. Mindenképpen hiteles, elkötelezett személyeknek kell irányítaniuk a szegedi focit - összegzett. Hozzátette, a felemelkedésnek az is alapvető feltétele, hogy a városvezetés végre érdemben foglalkozzon a sportág helyzetével. Jelenleg ugyanis a helyi utánpótlás legnagyobb értékeit a honi és külföldi klubok szabadon lerabolhatják, mert a Tisza partján nem tudnak komolyan vehető jövőképet nyújtani a fiatal játékosoknak.

Az Együtt Szegedért Egyesület a labdarúgás és a szurkolók mellett

Bakai Csaba

önkormányzati képviselő, az Együtt Szegedért Egyesület elnöke egyetértett az előtte szólókkal: csak hiteles programmal, tiszta és átlátható viszonyok megteremtésével, a sportágért tiszta szívvel, nem érdekből dolgozó vezetőkkel emelhető a városhoz, illetve a nagy elődök hagyományához méltó szintre a szegedi labdarúgás. A szegedi lakosok igénylik a minél magasabb színvonalú labdarúgást, ezért is csatlakozott örömmel a helyi fociért küzdőkhöz. Bakai és Nógrádi ennek megerősítéseként szerződést írtak alá, mely szerint munkacsoportot hoznak létre az alapítók részvételével, a szegedi sportirányítás képviselői és az egyesületi vezetők meghívásával abból a célból, hogy kidolgozzák a tehetségmegtartás, az infrastruktúrafejlesztés és a folyamatos építkezés, előrelépés modelljét. Az Együtt Szegedért Egyesület elnöke egyébként értetlenül áll az előtt, hogy a szegedi városvezetés el kívánja sorvasztani a labdarúgást. Bejelentette: a labdarúgás, a sport és a mozgás iránt elkötelezett képviselőként egyhavi tiszteletdíjával segíti a szurkolók által létrehozott Kék-Fekete Diszkoszvető Szponzori Kört (ahogy korábban háromhavi tiszteletdíjával támogatta a Hajnóczy utcai óvoda labdázójának kialakítását), és várja képviselőtársai további felajánlásait. A témát folytatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.