Vélemény

A recept receptjének receptje

A recept receptjének receptje

2009. június 23., kedd
A recept receptjének receptje

És akkor alkotmánybíróság ide, józan ész, a finanszírozás hiánya oda, jönnek ezzel a valakinek, valahol hasznot hozó, csak decemberig engedélyezett újítással!

A tűzoltók iránt éreznek a legnagyobb bizalmat az emberek, de népszerűek a postások és a tanárok is - derül ki a GfK Hungária legfrissebb felméréséből. A negyedik helyen az orvosok végeztek - náluk az egy évvel korábbihoz képest nem következett be változás, ismét 86 százalékos a bizalmi indexük - az élvonalban tehát olyan szakmák képviselői vannak, akik szoros kapcsolatban állnak az emberekkel. Ez főleg a kistelepülésen növeli a velük szembeni bizalmat. Említést érdemel ugyanakkor, hogy a legrosszabbul szereplő pénzügyi szektor mellett, leghátul kullognak a szakszervezetek képviselői, a vállalatvezetők, a reklámszakmai tagjai, az újságírók és a politikusok. (A bizalmi indexet - megjegyzem, paradox módon - nagymértékben befolyásolja a média: ilyen ilyen a mi faramuci valóságunk!) A felmérés önmagáért beszél, a zárójelbe tetteken kívül nem kívánom kommentálni: csupán a gyógyítók, az orvosok (s nem az egészségügy, az OEP, az ÁNTSZ, vagy a minisztérium tevékenységének) társadalmi megítélését kívántam ezzel alátámasztani, mert bár az oktatás magyarországi helyzetéről is lenne mit beszélni, most - bármilyen meglepő - a vényírásról szeretnék értekezni. Mert beteg ez a társadalom, orvos és gyógyír kell neki - ezt tudjuk -, de vajon mi a receptírás receptje hazánkban? Bár a betegek nem is sejtik, de júliustól „vonalkódos" vényekkel távozhatnak orvosaiktól a minisztérium legújabb egészségügyi reformja következtében, amiben gyanútlanul semmi kifogásolnivalót nem találnánk... A vonalkód szép, a vonalkód jó, de legalábbis hasznos - becsíkozva mindennapjainkat, ott van már minden terméken - gyorsítja az adatok leolvasását és bevitelét. Igen ám, de ez esetben olyan, a receptekre ily módon kerülő személyes adatainkról van szó, melyekhez a patikusnak semmi köze: neki csak a gyógyszer fajtáját és a pirulák darabszámát kellene megtudnia! Még mielőtt nekem esnek,

hogy „na bum" és akkor mi van

, elmondanám, hogy az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a tervezett eljárást, de - az év végéig (nagyjából a szocialisták országlásának végezetéig) időt hagyott az egészségügyi tárcának a hiba kiküszöbölésére. Mondanom sem kell, hogy e helyett, törvényesen, halasztott törvénysértést elkövetve a minisztérium és összes hadra fogható szerve a vonalkódos rendszer bevezetésén ügyködik, nem kis pressziót gyakorol a háziorvosok fogyatkozó (statisztikailag kiöregedő) társadalmára. Mert a vonalkód rendszerbe állításához új szoftverre van szükség, új (a terhelést bíró) nyomtatóra, sok-sok tintapatronra és vénypapírra! Ugye mondanom sem kell, mekkora üzlet ez (3200 teleüpésen hány rendelőt érint a változás?) a forgalmazóknak, akik már idejekorán (minő véletlen) megbombázták akciós ajánlataikkal a leendő ügyfeleiket, a kisipari módszerekkel csíkosított recepteket előállítani kötelezett orvos vállalkozókat. Ezek meg, pont nem azon törik a fejüket, hogy mibe fektessenek bele, mikor bizony vidéken némelyüknek már a gépkocsi, a mobiltelefonok fenntartása is gondot jelent, ami más tényezők közrejátszásával egyetemben - talán nem árulok el titkot - a betegellátás összeomlásával fenyeget! És akkor alkotmánybíróság ide, józan ész, a finanszírozás hiánya oda, jönnek ezzel a valakinek, valahol hasznot hozó, csak decemberig engedélyezett újítással! Pedig lehetne máként is: Svédországban, az USA-ban, Izraelben az a recept, hogy nincs recept - nincs felírás, időpazarlás, nyomtatás, meg vonalkód: az orvos közli a beteggel, hogy mi az ábra, az megy elbattyog a patikába és kikéri a neki „felírtakat"! Ott pedig az adatokat (miből, mennyi, hányszor) a gyógyszerész etikettként kinyomtatja a számítógépből, amely azonnali internetkapcsolatban van a rendelővel... Nálunk ehhez minden feltétel adott, ez a hozzáállás valóban reformot jelentene, kevesebb veszélyes hulladékot (nyomtatópatron) és kevesebb erdőirtást eredményezne (fakivágás) éves szinten, de nem, mert valaki, míg hatalmában áll, pénzt akar csinálni magának, vagy a jattoló haverjainak! Ennyi, itt tart a nagybeteg egészségügy sanyargatásának ismeretlen receptírója, aki bízvást reméli, a kormányváltás után senki nem veszi elő a receptírás ésszerűbb receptjét, vagy őt magát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.