Új kötet Radnóti Miklósról

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Surranva kell most élned itt” címmel jelent meg új kötet Radnóti Miklósról. Az impozáns kiadványt Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történésze szerkesztette. A könyvet május 7-én, csütörtökön 16 órakor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) mutatják be – tudatta Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A kötetet szerkesztő Miklós Péter úgy véli, Radnóti Miklós költői életműve a magyar irodalomtörténetben mind a mai napig „nincs egyértelműen meghatározva”. A Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány kuratóriuma ezért is határozta el, hogy a költő születésének centenáriumán könyvet jelentet meg a mártír költőlegendáról.
A most megjelent kötet – amelynek címe Radnóti 1934 februárjában írt Kortárs útlevelére című versének kezdősorából való – olyan irodalomtörténészek és művelődéstörténeti kutatók munkáit gyűjtötte egybe, akik a Radnóti-életmű egy-egy szeletét vették górcső alá. A szerzők skálája a professzoroktól a doktoranduszokig, térben Budapesttől Szegedig terjed.
A kiadványban szereplő tanulmányok és esszék egy része filológiai megközelítésű, ide sorolható Péter László professor emeritus és Zsoldos Sándor szegedi irodalomtörténész írása. A dolgozatok másik csoportja értelmező jellegű; ezek közül kiemelendő Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség egykori elnökének, a „Nem tudhatom” című költemény világképéről írt esszéje. A könyvben megtalálható két Radnóti Miklós életrajzának szegedi vonatkozásait tárgyaló tanulmány is. Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történésze a költő szegedi éveiről közöl adatokat, a kilencvenes éveiben járó Rakonczai János nyugalmazott főiskolai tanár pedig forrásértékű visszaemlékezésében az 1930-as évek szegedi egyetemének világát idézi föl.

Előző sztori

Csillagászati előadások és űrdiszkó – A Nap Napja

Következő sztori

Magyar-szerb civil összefogás