Kultúra

Szegedi Nyári Tárlat - több mint kétszáz alkotást láthat a közönség

Szegedi Nyári Tárlat - több mint kétszáz alkotást láthat a közönség

2009. május 14., csütörtök
Szegedi Nyári Tárlat - több mint kétszáz alkotást láthat a közönség
nyaritarlat

Pénteken a Reök-palotában nyílik a XXXV. Szegedi Nyári Tárlat, amely évtizedek óta az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti rendezvénye, a kiállításon százötven művész több mint kétszáz alkotását láthatja a közönség - közölte Nátyi Róbert, az intézmény művészeti vezetője csütörtökön.

A kortárs magyar képzőművészetet reprezentáló kiállításra az több mint félezer művet adtak be az alkotók - mondta a művészettörténész a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón. A legjobb alkotásokat - összesen 203 festményt, grafikát és kisplasztikát - szakértőkből álló zsűri válogatta ki. A tárlatnak nincsenek stíluspreferenciái, a 150 művész - köztük

Aknay János, Eszik Alajos, Dréher János, Gyémánt László, Gerle Margit, László Dániel

vagy

Krajcsovics Éva

- a legváltozatosabb alkotásokkal mutatkozik be a kiállításon. A szecessziós palota első emeletén főként absztrakt művekkel, a gesztusfestészet, az indulati töltésű avantgárd irányzat alkotásaival, geometrikus konstruktivista festményekkel találkozhat a közönség. A második emeleten pedig figurális képek láthatók, az alkotások azonban itt is igen sokszínűek az alföldi iskola hagyományait követő művektől egészen a fotorealisztikus festményekig - fogalmazott

Nátyi Róbert.

A kiállító művészek közül hatot díjaznak; ők a megnyitó napján vehetik át az elismeréseket. A látogatók szavazatai alapján kiadott közönségdíjat pedig a tárlat július 12-i zárását követően adják át. A Nyári Tárlat Szeged egyik legnagyobb múlttal rendelkező képzőművészeti rendezvénye, amely 1961-ben Alföldi Tárlatként indult. Az évente megrendezett kiállítás rövid időn belül keresett és ismert országos seregszemlévé vált; az 1980-as évek eleje óta a táblakép-festészeti fesztivállal váltják egymást biennále rendszerben. A tárlatot a Szegedi Szabadtéri Játékokra jegyet váltók egy alkalommal ingyenesen tekinthetik meg, az előadásnapokon egészen este nyolc óráig.

A kiállításról videó-anyag tekinthető meg az alábbi címen:

http://octopus.szinhaz.hu/~reok/index.php/component/content/article/90-35-nyari-tarlat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.