Szórakozás

Szeged napi ünnepségek több mint egy héten át

Szeged napi ünnepségek több mint egy héten át

2009. május 14., csütörtök
Szeged napi ünnepségek több mint egy héten át

Szeged napja - nevével ellentétben - idén május 16-a és 24-e között több mint egy hétig tart: a Tisza-parton a település szabad királyi várossá válásának 290. évfordulóját ünneplik.

A város idén minden idők leghosszabb, kilencnapos rendezvényével ünnepli az évfordulót - mondta

Botka László

polgármester, aki hozzátette: a programsorozat nem titkolt célja az is, hogy ezzel kibővítsék a turisztikai szezont. A rendezvénysorozat szombat este a XV. Szegedi Borfesztivállal kezdődik, ahol több mint száz hazai bortermelő mutatkozik be, köztük az év borászai közül hatan:

Polgár Zoltán, Bock József, Tiffán Ede, Takler Ferenc, Frittmann János

és az elismerést legutóbb elnyert

Konyári János

. A kilencnapos seregszemléhez borverseny is kapcsolódik, ahol szinte az összes hazai borvidékről benevezett, több mint száz nedű közül választják ki a fesztivál borát. A rendezvénysorozat minden bizonnyal leglátványosabb eleme a vasárnap délutáni Red Bull Steet Parade lesz. A belvárosban és a Tisza-parton kialakított három kilométeres pályán a rajongók testközelből láthatják majd a Forma 1-es csapat száguldó versenyautóját, volánjánál az egyik legtehetségesebb pilótának tartott Sebastian Vettellel, részt vehetnek az amerikai Nascar-csapat show-ján, és megcsodálhatják

Besenyei Péter

légi bemutatóját is. A programsorozathoz számos kiállítás kapcsolódik. Kereten kívül címmel a Csillag-börtön elítéltjeinek festményeiből és grafikáiból az IH Rendezvényközpontban látható válogatás. A Reök-palotában péntektől a XXXV. Szegedi Nyári Tárlaton százötven alkotó több mint kétszáz művét csodálhatják meg az érdeklődők. A Móra Ferenc Múzeumban a Humor által élesen című kiállításon 150 év karikatúráiból válogatnak a rendezők. A szintén a Kultúrpalotában nyíló Vörös aszúk, ürmösök, sillerek című borcímke-tárlaton pedig a magyar történelmi borvidékekre kalauzolják el a vendégeket. A bő egy hét alatt Szeged-szerte koncertek, táncbemutatók, gyermekprogramok szórakoztatják a helybélieket és a városba érkezőket. Május 23-án pedig elkezdődik a X. Hídivásár, ahol az erre a két napra a forgalom elől elzárt Belvárosi Hídon zsűrizett iparművészeti és kézműves termékeket kínáló árusok kínálják portékájukat. Szeged 1719. május 21-én, a Bécs melletti Laxenburgban "a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként" nyerte el a szabad királyi város rangot, de nem először: a címet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozta a városnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.