Közélet

Schmitt: Erős Európához erős Magyarország kell!

Schmitt: Erős Európához erős Magyarország kell!

2009. május 18., hétfő
Schmitt: Erős Európához erős Magyarország kell!
schmittpal2

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke az európai parlamenti (EP) választási kampány keretében Mágori Józsefné, helyi önkormányzati képviselő meghívására járt Makón. Az ellenzéki párt listavezetőjével az EP-választáson kívül az ország jelenlegi állapotáról, a Fidesz programjában szereplő megoldásokról és a mezőgazdaság fontosságáról is beszélgettünk.

- Képviselő úr, Ön szerint mi a jelentősége a mostani európai parlamenti választásnak?

- Magyarország már a nagy európai család tagja. Részesei kell legyünk az egésznek, a közösségnek, hiszen erről álmodtunk negyven éven át. A gyermekeink, fiataljaink már az Európai Unióban képzelik el a jövőjüket, az lesz a második otthonuk, ezért is kell most felelősen döntenünk. Ugyanakkor mivel pártokra szavazunk, ezért lehetőségünk van pártokról is véleményt alkotni. Nemcsak Európáról van tehát szó, hanem a hazai helyzetről is megfogalmazhatunk egy kritikát a szavazatunkkal.

- Ezek szerint biztosan lesz belpolitikai következménye ennek a választásnak?

- Így volt ez 2004-ben is, amikor az EP-választás következtében rövid időn belül távozott a posztjáról a miniszterelnök és az MSZP elnöke is. Nem várok csodát, de hiszek abban, hogy eljön a változás. Most az a mi feladatunk, hogy erősítsük az emberekben ezt a hitet. Nem szabad, hogy ez a mai kormány, ez a miniszterelnök legyen a mi történelmünk! Ijesztő a hazai helyzet, de úgy látom, Európa is elhiszi, hogy Magyarország többre képes. Ezért el is várják, hogy mindazt teljesítsük, amit tudunk.

- Ehhez a Fidesznek nagyarányú választási győzelemre lenne szüksége...

- A közvélemény-kutatások most nagy különbséget mutatnak a Fidesz és az MSZP között. De azért jó tudni, hogy nemcsak azért vagyunk erősek, mert a kormánypárt mindent tönkretett, amit csak lehetett, hanem főleg azért, mert mi időközben megszerveztük magunkat az egész országban. Azt azért el kell ismernünk, hogy a jobboldal nem mindig jeleskedik fegyelmezettségből, szorgalomból. Erre jó példa a 2004-es népszavazás, amikor nem volt a 8 millió szavazópolgárból 2 millió, aki odaállt volna a kettős állampolgárság ügye mellé, mert mindenki úgy gondolta, ez az ügy fontos annyira, hogy az ő szavazata nélkül is meglesz az eredmény. Sajnos, nem sikerült. Most is megvan ennek a veszélye, hiszen az utóbbi időben az összes időközi önkormányzati választáson fölényesen nyert a jobboldal jelöltje. Ezt a kényelmes hozzáállást nem szabad megengedni még egyszer. El kell menni szavazni! Mindenki voksára szükség van és minden szavazat ugyanannyit ér, akár a köztársasági elnök adja le, akár egy munkanélküli állampolgár.

Sereghajtóként uniós elnökségünk előtt

- Milyen hazánk megítélése az Unióban?

- A régi 15 tagállam hatalmas lépést tett, amikor nyitott felénk és megpróbált egyszerre tíz új országot felemelni a maga szintjére. Öt évvel ezelőtt, amikor beléptünk, mindenki örült a magyaroknak, mivel igen sok pozitívumot vittünk magunkkal a közösségbe. Azóta viszont az újak közötti vezető pozícióból lemaradtunk, sereghajtók lettünk. Én akkor tudok büszke magyar lenni Brüsszelben, ha a kormányunk itthon erős és hiteles politikát folytat, hiszen az Európai Tanácsban az egyes országok kormányainak tagjai képviselik a nemzeteket. Legyen erős Európa, de legyen benne erős Magyarország is! Ehhez többek között erős gazdaság, erős polgárok, erős családok, új munkahelyek és stabil forint szükséges.

- Mi lesz a következő fontos európai állomás a választás után?

- 2011-ben Magyarország lesz az Európai Unió elnöke. Ez azt jelenti, hogy egy fél éven keresztül mi határozzuk meg azokat a szakterületeteket, amikkel minden kormányzati szinten foglalkoznia kell a tagállamoknak. A Fidesz számára várhatóan a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az energia-kérdés és a kisebbségi jogok lesznek a leghangsúlyosabb témák. Mi készülünk erre, a szocialisták pedig láthatóan egyáltalán nem törődnek vele. Talán már beletörődtek abba, hogy 2011-ben biztosan nem lesznek vezető pozícióban.

Elszámoltatható EP-képviselők és új munkahelyek

schmittpal1
- Orbán Viktor most mutatta be az „Igen, Magyarország többre képes" című programot. Van-e valami javaslat ebben van az EP-képviselőkre vonatkozóan?

- A 280 oldalas programból kiolvasható, hogy határozott elképzelésünk van minden területről az iskoláktól a környezetvédelemig, a határon túli magyarság kérdésétől a családok helyzetéig. Az EP- képviselők - és főleg az ellenzékiek - mostani megítélését jól illusztrálja, hogy hiába vagyok az Európai Parlament Kulturális, Oktatási és Médiabizottságának alelnöke, az elmúlt öt év alatt a magyar kormányzat részéről nem keresett meg senki, hogy nemzetközi tapasztalataimról beszélgessünk... A Fidesz szerint változtatni kell az európai parlamenti és a magyar Országgyűlésben ülő képviselők különállásán, eltávolodásán. Az az elképzelésünk, hogy az EP-képviselőket negyedévente beszámoltatjuk munkájukról a magyar parlamentben.

- E választási program szerint mi a hazai válsághelyzet megoldásában az első lépés?

- Hadd kezdjem a választ egy rövid statisztikával: jelenleg mintegy 500 ezer ember van munka nélkül, 3 millió nyugdíjas él az országban, 6-700 ezer cigány (akik nehezen illeszkednek be a társadalomba, nehezen kapnak munkát, de ők is magyar emberek), valamint 600 ezer fogyatékkal, hátránnyal élő. Akkor ki dolgozik? Jelenleg nagyon kevés aktív dolgozó tartja el ezt a rengeteg embert. Amire szükség van ennek megváltoztatására: új munkahelyek, roma integrációs program, a vállalkozások támogatása, amennyiben hátránnyal élőket alkalmaznak. A válságot nem megszorításokkal kell kezelni. Csak az Fidesz programjában szereplő egymillió új munkahely megteremtése tudja fellendíteni a gazdaságot, hiszen ha az embereknek lesz munkája, lesz miből fizetniük, akkor igénybe veszik a szolgáltatásokat, vásárolni kezdenek és ettől beindul a hazai gazdaság.

A mezőgazdaság a legnagyobb értékünk

- Mely területnek van kulcsszerepe ebben a helyzetben?

- Egyértelműen a mezőgazdaság ennek az országnak az ereje. Az elmúlt öt évben szinte minden mezőgazdasági terméknek volt hosszabb-rövidebb válságos időszaka, mert a kormány teljesen magára hagyta az ágazatot. A magyar mezőgazdaság mindig is képes volt bőségesen eltartani ezt a térséget. Ez a legnagyobb érték a kezünkben, úgyhogy nem szabad hagyni, hogy elvesszen! A kormánynak segítenie kell és meg kell védenie a magyar gazdákat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.