Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Matematika határok nélkül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

bdalapitvany39Ötödik alkalommal rendezték meg a Bonifert Domonkos Matematikaversenyt, mely döntőjének ünnepélyes eredményhirdetésére a szegedi Arany János Általános Iskolában került sor.

A Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelye immár két évtizede töretlen lelkesedéssel végez tehetségkutatást és tehetségnevelést a régióban. Matematikából ennek a legnagyobb tömegeket megmozgató formája az immár 22 éves múltra visszatekintő levelező verseny, melyet az elmúlt öt évben a Dr. Bonifert Domonkos Alapítvánnyal együttműködésben Bonifert Domonkos matematikaversenyként rendezik meg. Annak ellenére él tömegmozgalomként, hogy egyre súlyosabb anyagi terhek sújtják mindazokat, akik részt kívánnak venni e közös játékban, komoly munkában. Az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület következetesen szervezi az egyes fordulók feladatsorainak összeállítását, sokszorosítását és azok kijuttatását. A Szegedi Alkotóműhely mintegy 30 fős munkacsoportja pedig rendkívüli odaadással és óriási szakmaszeretettel végzi a beküldött megoldások alapos, korrekt értékelését. Legtöbb iskolában több évfolyamból is vannak versenyzők, így a felkészítő tanárok tömegét megbecsülni is nehéz, de biztosan 100 fölöttre tehető – közölte Juhász Nándor, a Szegedi Alkotóműhely vezetője.

A Bonifert Domonkos Alapítványt a matematika tanításának, tanulásának támogatására hozták létre Bonifert Domonkos (1942-2002), az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főiskolai tanárának, példamutató tanáregyéniségének emlékére. Az alapítvány kiemelten fontos célkitűzése a tehetségek segítése, gondozása és fejlesztése. A rendezvényen tevékenyen részt vettek Bonifert Domonkos fiai: Bonifert Domonkos, Gábor és Ferenc is.

Az ünnepséget az Arany János Általános Iskola tanulóinak műsora színesítette. A díjkiosztón a több éve (felső tagozatban) az élmezőnyben végző és a nyolcadikos versenyt is megnyerő tanuló átvehette az „Ezüst Csillag” Érdemérmet Tatár István, Apáczai-díjas nyugalmazott megyei vezető szaktanácsadótól, aki három éve alapította a  díjat és a matematikaversenyeknek országosan és megyei szinten is fő támogatója volt sok évtizeden át.

A 2008-2009-es tanévben a hat évfolyamból (3-8.osztály) összesen 558 tanuló kapcsolódott be a versenybe 48 iskolából ami – bár kevesebb, mint tavaly, de – országosan is kiemelkedő adat. Közöttük vannak megyén kívüli, távolabbi levelező partnerek is öt iskolából: Budapestről, Kiskunhalasról, Soltvadkertről és a Baranya megyei Bolyból is. Ezek mellett a határon túl magyarul tanuló 15 iskolákból is érkeztek nevezések, összesen 385 tanuló vett részt a versenyen Felvidékről Dunaszerdahelyről, Nagymegyerből és Lakszakállasról, Erdélyből Temesvárról, Aradról és Sepsiszentgyörgyről, Vajdaságból Újvidékről, Zentáról, Pacsérról, Adáról, Oromról, Temerinből, Bácsföldvárról és Szabadkáról. Legtöbben a harmadikos és az ötödikes korosztályból neveztek a négyfordulós levelező versenybe.

Szalay István, a Dr. Bonifert Domonkos Alapítvány elnöke portálunknak elmondta: A Bonifert Domonkos Matematikaverseny nagyon szép hagyományos megmérettetés, mely egy nagyszerű ember, tanár és matematikus nevét viseli, aki a sok lelkes fiatalban bizonyára életműve kiteljesedését látná. Külön öröm az, hogy a résztvevők közül sokan más matematikaversenyeken is indulnak, és ott is nyernek. Az alapítvány elnöke arra is kitért: a versenyen induló tanulók általában nemcsak a matematikára, hanem a természettudományokra is nyitottak. „Ilyenkor, a kezdeti években még nagy az érdeklődés, ezért a későbbiekre kellene még valamit kitalálni, hogy ez a lelkesedés és kedvező lendület meg is maradjon a tanulókban” – fogalmazott Szalay István. Mint elmondta, a kisebb gyerekek még elfogadják azt, hogy tanulással szép eredményeket lehet elérni. Később azonban eljut hozzájuk az a közvélekedés, hogy életben a boldogulásnak nem feltétlenül ez az alapja. Ezt mindenképpen meg kell változtatni, és támogatni kell a versenyen résztvevő generációk még mondhatni egészséges hozzáállását a tanuláshoz – véli az elnök.

Az V. Bonifert Domonkos Matematikaverseny megyei fordulóján 12 tanuló részesült első díjban:

3. osztályból: Szécsényi Nándor (Makói Ált. Isk., tanára: Hadobás Anna), Nagy Balázs (Szeged, Béke Utcai Ált. Isk., tanára: Látó Angéla)
6. osztály: Kószó Attila (Szeged, Tisza-parti Ált. Isk., tanára: Sántáné Prjevara Ágnes), Laukó András (Budapest, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimn., tanára: Ferenczi Éva), Kovacsics Viola (Temerin, Peter Kocsis Ált. Isk., tanára: B. Varga József)
7. osztály: Makk László (Szeged, Rókusi Ált. Isk., tanára: Szikoráné Duba Ida), Türr Viktor (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Schultz János), Zsiros Ádám (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Schultz János)
8. osztály: Homolya Péter (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Mike János), Szkalisity Ábel (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Mike János), Welsz Ágnes (Szeged, SZTE JGYPK Gyakorló Ált. Isk., tanára: Konfár László), Bogye Balázs (Budapest, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimn., tanára: Ferenczi Éva)

Egyetem

92 diák kaphat nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tíz hónapon át havi 40 ezer forintra pályázhatnak.

Tovább olvasom

Egészség

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni.

Tovább olvasom

Egészség

Teljes radiológiai eszközparkkal bővül a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

4,8 milliárdos kormányzati támogatásból.

Tovább olvasom

Aktuál