Egyetem

Matematika határok nélkül

Matematika határok nélkül

2009. május 16., szombat
Matematika határok nélkül
bdalapitvany39

Ötödik alkalommal rendezték meg a Bonifert Domonkos Matematikaversenyt, mely döntőjének ünnepélyes eredményhirdetésére a szegedi Arany János Általános Iskolában került sor.

A Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelye immár két évtizede töretlen lelkesedéssel végez tehetségkutatást és tehetségnevelést a régióban. Matematikából ennek a legnagyobb tömegeket megmozgató formája az immár 22 éves múltra visszatekintő levelező verseny, melyet az elmúlt öt évben a Dr. Bonifert Domonkos Alapítvánnyal együttműködésben

Bonifert Domonkos

matematikaversenyként rendezik meg. Annak ellenére él tömegmozgalomként, hogy egyre súlyosabb anyagi terhek sújtják mindazokat, akik részt kívánnak venni e közös játékban, komoly munkában. Az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület következetesen szervezi az egyes fordulók feladatsorainak összeállítását, sokszorosítását és azok kijuttatását. A Szegedi Alkotóműhely mintegy 30 fős munkacsoportja pedig rendkívüli odaadással és óriási szakmaszeretettel végzi a beküldött megoldások alapos, korrekt értékelését. Legtöbb iskolában több évfolyamból is vannak versenyzők, így a felkészítő tanárok tömegét megbecsülni is nehéz, de biztosan 100 fölöttre tehető - közölte

Juhász Nándor

, a Szegedi Alkotóműhely vezetője.

A Bonifert Domonkos Alapítványt a matematika tanításának, tanulásának támogatására hozták létre Bonifert Domonkos (1942-2002), az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főiskolai tanárának, példamutató tanáregyéniségének emlékére. Az alapítvány kiemelten fontos célkitűzése a tehetségek segítése, gondozása és fejlesztése. A rendezvényen tevékenyen részt vettek Bonifert Domonkos fiai: Bonifert Domonkos, Gábor és Ferenc is.

Az ünnepséget az Arany János Általános Iskola tanulóinak műsora színesítette. A díjkiosztón a több éve (felső tagozatban) az élmezőnyben végző és a nyolcadikos versenyt is megnyerő tanuló átvehette az „Ezüst Csillag" Érdemérmet

Tatár István

, Apáczai-díjas nyugalmazott megyei vezető szaktanácsadótól, aki három éve alapította a díjat és a matematikaversenyeknek országosan és megyei szinten is fő támogatója volt sok évtizeden át. A 2008-2009-es tanévben a hat évfolyamból (3-8.osztály) összesen 558 tanuló kapcsolódott be a versenybe 48 iskolából ami - bár kevesebb, mint tavaly, de - országosan is kiemelkedő adat. Közöttük vannak megyén kívüli, távolabbi levelező partnerek is öt iskolából: Budapestről, Kiskunhalasról, Soltvadkertről és a Baranya megyei Bolyból is. Ezek mellett a határon túl magyarul tanuló 15 iskolákból is érkeztek nevezések, összesen 385 tanuló vett részt a versenyen Felvidékről Dunaszerdahelyről, Nagymegyerből és Lakszakállasról, Erdélyből Temesvárról, Aradról és Sepsiszentgyörgyről, Vajdaságból Újvidékről, Zentáról, Pacsérról, Adáról, Oromról, Temerinből, Bácsföldvárról és Szabadkáról. Legtöbben a harmadikos és az ötödikes korosztályból neveztek a négyfordulós levelező versenybe.

Szalay István

, a Dr. Bonifert Domonkos Alapítvány elnöke portálunknak elmondta: A Bonifert Domonkos Matematikaverseny nagyon szép hagyományos megmérettetés, mely egy nagyszerű ember, tanár és matematikus nevét viseli, aki a sok lelkes fiatalban bizonyára életműve kiteljesedését látná. Külön öröm az, hogy a résztvevők közül sokan más matematikaversenyeken is indulnak, és ott is nyernek. Az alapítvány elnöke arra is kitért: a versenyen induló tanulók általában nemcsak a matematikára, hanem a természettudományokra is nyitottak. „Ilyenkor, a kezdeti években még nagy az érdeklődés, ezért a későbbiekre kellene még valamit kitalálni, hogy ez a lelkesedés és kedvező lendület meg is maradjon a tanulókban" - fogalmazott Szalay István. Mint elmondta, a kisebb gyerekek még elfogadják azt, hogy tanulással szép eredményeket lehet elérni. Később azonban eljut hozzájuk az a közvélekedés, hogy életben a boldogulásnak nem feltétlenül ez az alapja. Ezt mindenképpen meg kell változtatni, és támogatni kell a versenyen résztvevő generációk még mondhatni egészséges hozzáállását a tanuláshoz - véli az elnök.

Az V. Bonifert Domonkos Matematikaverseny megyei fordulóján 12 tanuló részesült első díjban: 3. osztályból: Szécsényi Nándor (Makói Ált. Isk., tanára: Hadobás Anna), Nagy Balázs (Szeged, Béke Utcai Ált. Isk., tanára: Látó Angéla) 6. osztály: Kószó Attila (Szeged, Tisza-parti Ált. Isk., tanára: Sántáné Prjevara Ágnes), Laukó András (Budapest, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimn., tanára: Ferenczi Éva), Kovacsics Viola (Temerin, Peter Kocsis Ált. Isk., tanára: B. Varga József) 7. osztály: Makk László (Szeged, Rókusi Ált. Isk., tanára: Szikoráné Duba Ida), Türr Viktor (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Schultz János), Zsiros Ádám (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Schultz János) 8. osztály: Homolya Péter (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Mike János), Szkalisity Ábel (Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimn., tanára: Mike János), Welsz Ágnes (Szeged, SZTE JGYPK Gyakorló Ált. Isk., tanára: Konfár László), Bogye Balázs (Budapest, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimn., tanára: Ferenczi Éva)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.