Egyetem

Leáldozóban az emelt szintű érettségi

Leáldozóban az emelt szintű érettségi

2009. május 3., vasárnap
Leáldozóban az emelt szintű érettségi

Hétfőn magyar nyelv és irodalommal kezdődnek a vizsgák

erettsegi

Megkezdődnek az érettségik hétfőn reggel 8 órakor. A diákok az első napon hagyományosan magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak. Szegeden mindössze 49-en merték bevállalni ebből a tárgyból az emelt szintet. Országosan az idén feleannyi vizsga lesz emelt szinten, mint 2006-ban volt.

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel hétfőn megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák. Országosan 137.469 diák jelentkezett a matúrára, 13 ezerrel többen, mint tavaly. A diákok együttesen 494.773 vizsgát tesznek, ebből 24.997 emelt szintű, 469.776 középszintű vizsga. Az Oktatási Hivatal internetes lapján közzé tett adatok szerint az idén májusban közel feleannyi vizsga lesz emelt szinten, mint négy évvel ezelőtt volt. Pedig a vizsgák száma a tavalyihoz képest 40 ezerrel nőtt. Mindez arról árulkodik, hogy nem igazán vált be az érettségi rendszer. A diákok rájöttek, nem mindig éri meg emelt szinten vizsgázni. Az érettségizők előre számításokat végeznek és megtalálják a kiskapukat.

Népszerű az előrehozott

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével. Rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító érettségit tehetnek. Egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alsóbb évfolyamaira járó diákok közül több mint 36 ezren ilyen vizsgát, a már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők, több mint kilencezer kiegészítő vagy ismétlő érettségire jelentkeztek. Négyezernél valamivel többen élnek a szintemelő vizsga lehetőségével is.

A június 26-ig tartó érettségi időszakban a tanulók 3.741 érettségi vizsgabizottság előtt 191 tárgyból középszinten adnak számot tudásukról. Évről évre csökken az emelt szintű vizsgatárgyak száma, hiszen 2007-ben 103, tavaly 96, idén már csak 87 tárgyból lehet érettségizni. Csongrád megyében 6.744-en kezdik meg az érettségit hétfőn, Szegedről 3.998-an jelentkeztek érettségi vizsgákra. Csongrád megyében 23.595 középszintű írásbeli vizsgát tesznek a tanulók, emelt szinten 1.333 vizsga lesz. Szegeden ezek a számok a következők: 13.603 középszintű vizsga, illetve 1.000 emelt szintű vizsga - tájékoztatott

Urbán Ferenc

Ábel

, az Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóság közoktatás-értékelési referense. Az adatok szerint megdöbbentően kevés azoknak a száma, akik hétfőn magyar nyelv és irodalomból bevállalják az emelt szintű érettségit Szegeden. Mindössze 49 ilyen tanuló van, vagyis városunkban a diákok kevesebb, mint két százaléka vállalja anya nyelvéből az emelt szintet. Matematikából 89, míg történelemből 162 emelt szintű vizsga lesz. Ezek a számok szintén azt bizonyítják át kell gondolni az illetékeseknek az érettségi rendszert, mert nem sok értelme van ebben a formában az emelt szintű vizsgának. Tavaly Szegedről egyetlen diák választott emelt szinten franciául történelemből szóbeli vizsgát. Pórul is járt, mert Pécsre kellett utaznia, míg másik két társa baranyai lévén csak besétált a vizsgahelyre. A már a párizsi politika tudományi egyetemen tanuló diák elmondta, tavaly csak presztízsből választotta az emelt szintet, a pontszámításnál semmit nem nyert, sőt egyszerűbb dolga lett volna, ha középszintet választja. Urbán Ferenc Ábeltől megtudtuk: az idei évben is van Szegeden egy tanuló, aki történelemből emelt szinten, francia nyelven, illetve két diák, aki angol nyelven fog érettségizni. Érdekességként említette, régiónkban középszintű testnevelés vizsgát románul illetve szlovákul teljesít egy-egy diák. A testnevelésnek természetesen van szóbeli része. Az oktatási és kulturális minisztérium az érettségik lebonyolítására 1 milliárd 150 millió forintot különített el. Ez 107 millió forinttal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti összeg. A korábbi botrányok miatt - idő előtt megtudták a diákok az érettségi tételeket - ismét különleges biztonsági intézkedések mellett nyomtatták a tételsorokat és szállították a körzetközponti jegyzőkhöz, ahol az érettségik reggelén az iskolaigazgatók a vehetik át a feladatlapokat. A tételcsomagokat csak az írásbeli kezdete előtt fél órával bonthatják ki az iskolákban. Az írásbeli vizsgák május 25-én zárulnak, a szóbeli vizsgák június 4-én kezdődnek és június 26-án fejeződnek be.

Érettségi vizsgák száma 2009. május-június

Magyar nyelv és irodalomSzeged (vizsgák száma)Csongrád megye (vizsgák száma)
Középszint2.7414.756
Emelt szint4979
MatematikaSzeged (vizsgák száma)Csongrád megye (vizsgák száma)
Középszint2.7534.771
Emelt szint89120
TörténelemSzeged (vizsgák száma)Csongrád megye (vizsgák száma)
Középszint4.5964.596
Emelt szint162215

Forrás: Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.