Közélet

Közös Kósa-Botka-javaslat az önkormányzati adóhatóságok elektronikus ügyintézéséről

Közös Kósa-Botka-javaslat az önkormányzati adóhatóságok elektronikus ügyintézéséről

2009. május 19., kedd
Közös Kósa-Botka-javaslat az önkormányzati adóhatóságok elektronikus ügyintézéséről

Közös törvényjavaslatban kezdeményezi Kósa Lajos (Fidesz) és Botka László (MSZP), hogy az állami adóhatóság mellett az önkormányzati adóhatóságoknál is legyen lehetőség az elektronikus úton történő ügyintézésre.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi törvény módosítására vonatkozó javaslat általános vitájában az egyik előterjesztő,

Kósa Lajos

, Debrecen polgármestere elmondta: a módosítandó jogszabály 2008. december 31-ig úgy rendelkezett, hogy a bejelentés, a bevallás és az adatszolgáltatás - az önkormányzati adóhatósághoz és az illetékügyben eljáró állami adóhatósághoz teljesítendők kivételével - az adóhatóság által közzétett módon, gépi adathordozón is teljesíthető. Ennek megfelelően az elektronikus úton történő ügyintézés alkalmazása volt az általános szabály. A törvény módosításával azonban az önkormányzati adóhatóságokat kizárták az elektronikus ügyintézés lehetőségéből. Kósa Lajos ezért

Botka Lászlóval

, Szeged polgármesterével együtt azt javasolja, ismét legyen lehetőség az elektronikus úton történő ügyintézésre az állami adóhatóság mellett az önkormányzati adóhatóságoknál is. A kormány részéről

Katona Tamás

, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: nem tartalmi, hanem jogtechnikai a vita az előterjesztők és a kormányzat között, és mivel jogtechnikailag nincs szükség a polgármesterek javaslatára - ugyanis a Ház éppen jelenleg tárgyal egy javaslatról, amely megoldást ad a problémára -, a kormány nem támogatja azt. Áprilisban négy közös törvénymódosítási javaslatot is beadtak fideszes és MSZP-s polgármesterek önkormányzati ügyekben, ebből hármat jegyez Kósa Lajos és Botka László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.