Katolikus alkalmak a jövő héten

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye aktuális híreit és egyházi alkalmait ajánljuk olvasóink szíves figyelmébe.

Folytatódik Szeged-Szentmihályon a „Kereszténység és közéletiség” tematika szerint összeállított Filmklub-sorozat a „Kereszténydemokrácia Magyarországon” címmel. A dokumentumfilm 1944-től napjainkig mutatja be a magyarországi kereszténydemokrácia 65 éves történetét. Emléket állít a Demokrata Néppárt képviselőinek, az 1947-es országgyűlésben folytatott hősies küzdelmüknek, későbbi hányatott sorsuknak. Szemtanúk mesélnek az újjáalakulásról, az elmúlt húsz év sikereiről, küzdelmeiről, jövőbe vetett hitünkről. Tehát dokumentumokat láthatunk a közelmúltból: Barankovics István visszaemlékezései 1970-es, New York-i felvételről, Farkas Dénes beszéde a Magyar Rádióban 1956. november 1-én, plakátokat láthatunk az 1947-es országgyűlési választási kampányból, stb. Találkozzunk 27-én, szerdán 19 órakor, a szentmihályi plébánián!

A Szentségimádási Nap Magyarországért következő alkalma a móravárosi Szent Kereszt-templomban május 25-én, hétfőn lesz. Reggel 7 órai szentmisét szentségimádás követi. A záró, közös imaóra 18 órakor kezdődik. Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnének bekapcsolódni ebbe az imádságba.

Huszonnégy órás szentségimádás lesz május 25-én reggel 7 órától 26-án reggel 7 óráig a tápéi és a petőfitelepi templomokban, melynek során a hívek hazánk sorsának jobbrafordulásáért ajánlják fel imáikat. Hétfőn reggel 7 órától este 7-ig a tápéi templomban, majd pedig a petőfitelepi templomban hétfő este 7-től kedd reggel 7 óráig tart a szentségimádás.

Az Európai Duna-Körös-Maros-Tisza Régió térségének évszázadok óta honos bora a kadarka. A nagy zeneszerző, Liszt Ferenc e tájborból minden évben egy palackot ajándékba küldött IX. Pius pápának. A palicsi Vinograd cég kezdeményezésére felújítják ezt a hagyományt. E szimbolikus cselekedet térségünk határok fölött átnyúló összefogását is jelképezi. Ezért május 25-én hétfőn este 18.00 órakor a Szegedi Székesegyházban ünnepélyesen, szentmise keretében a Nagybecskereki, a Szabadkai és a Temesvári Egyházmegyék képviselőivel együtt – a régió bortermelőinek jelenlétében – Kiss-Rigó László püspök megáldja az új termelésű kadarkát.

A Szeged-csanádi püspökség és a Professzorok Batthyányi köre szegedi csoportja által szervezett előadássorozat keretében prof.dr. Molnár Béla tart előadást Kiskundorozsmán a plébánia udvarán lévő közösségi teremben május 28-án csütörtökön 17.30-kor “A Duna-Tisza-közi tavi karbonát (mészkő) keletkezése, előfordulása és építéstörténete” témáról. Különleges érdeklődésre tarthat számot az előadás, mert ez a ritka mészkőfajta itt alakult ki a homok világában, Dorozsma közelében is bányászták, a Dorozsmai templom fala egyharmadrészt ebből épült, a régi házak alapozásánál és a szegedi vár építésénél is használták.

Az egyházmegyei ifjúsági tábor idén június 29-július 5. között lesz Domaszék Zöldfáson, 13-18 éves fiatalok számára. A téma Szent Pál évéhez kapcsolódik: “Úton-útfélen”. Programok: kirándulás Szarvasra, strandolás Mórahalmon, beszélgetések, sportos játékok, tanúságtevő vendégek, kézműves foglalkozások. A táborvezetők idén is Pálfai Zoltán atya, Veréb László atya és Forgó Miklós lesznek. A részvételi díj 8.000 Ft, mely tartalmazza a teljes ellátást és a programokat. A jelentkezéseket – a június 5-i határidőig – Suller Melinda SJC és Pótári Mihály nevére lehet küldeni, a ifjusag@felrazas.hu elektronikuslevél-címre.

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium adott otthont a „…kis dolgokat, nagy szeretettel…” című konferenciának május 15-én. A részvevők – tanárok és diákok – tizenöt olyan keresztény iskolából érkeztek, amelyekben működik szeretetszolgálat, vagy tervezik azt elindítani. A konferencia szervezője, Szásziné Fehérváry Anikó úgy látja: „Magyarországon egyre több keresztény középiskola ismeri fel, hogy diákjainak keresztény hitre való nevelésében, jellemének alakításában, társadalmi gondolkodásának fejlesztésében fontos szerepe lehet egy szeretetszolgálati program beindításának. A konferencia célja volt, hogy találkozzanak, szövetségre lépjenek, s ünnepeljék az emberi méltóságot, a megújulást! Fontosnak tartották, hogy nyomon kövessék, mi történik ezen kezdeményezésekkel: miként fejlődnek, melyek az eredményeik, örömeik, mit látnak buktatóknak, esetenként milyen képzésekre, fejlesztésekre tarthatnak igényt, s mit tudnak nyújtani egymás számára.” Előadást tartottak: Máté-Tóth András (az SZTE Vallástudományi Tanszék vezetője), Sarungi Veronica matematika tanár Tanzániából, aki jezsuita szeretetszolgálatban vesz részt, valamint Bucskóné Lehota Ágota az Egyházmegyei Karitász munkatársa.

A ruzsai Urunk Színeváltozása plébániaközössége látta vendégül a Szent Gellért Szeminárium papnövendékeit május 17-én vasárnap, Kovács Tibor atya meghívására. A kispapok részt vettek a délelőtti szentmisén, majd pedig a templomkertben találkoztak a hívekkel, fiatalokkal és hittanos gyerekekkel.
Kovács Tibor atya elmondta: mindenképpen fontosnak tartja, hogy az egyházközségek is találkozhassanak a kispapokkal, és ezt a találkozást valamiféle kapcsolattartással folytassák is. Hangsúlyozta: nem csak a találkozások, de az imaháttér is nagyon fontos a papi hivatásra készülők számára.
A beszélgetés fő témája természetesen a kispapok mindennapi élete volt, melyről gyorsan kiderült, messze nem olyan zárt világ az övéké, mint azt az emberek sokszor gondolják. S hogy ennek nyomatékot adjanak, egy jó hangulatú focimeccsel zárták a délutánt.
A papnövendékek viszonozták a ruzsaiak meghívását: a papszentelés előtt álló diakónustól meghívást kaptak a helyiek a papszentelés június 20-i ünnepi szentmiséjére.

A szegedi Egyházzenei hónap rendezvényei a jövő héten (május 25-31.):

Önálló hangversenyek:

Május 28. (csütörtök) 19.30 óra, Jezsuiták temploma (Dáni u. 3.)

A Szegedi Tudományegyetem gitár szakos hallgatóinak koncertje.

Május 29. (péntek) 19.00 óra, Dóm
Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán. Kamarahangverseny projektoros kivetítéssel, a tételek között Kondé Lajos plébános, pasztorális helynök elmélkedésével. Előadja a Szegedi Kamarazenekar, hangversenymester Kosztándi István.

Május 30. (szombat) 19 óra, Alsóvárosi ferences templom
Behán Ráhel és Csányi Ildikó hangversenye. Műsoron J. S. Bach művei.

Május 30. (szombat) 19 óra: Újszegedi Szent Erzsébet templom
A Mentés Másként Népzenei Trió és a Dugonics András Piarista Gimnázium népzenei műhelye növendékeinek hangversenye

Egyházi szertartásokhoz kapcsolódó programok:

Május 31. (vasárnap): Piarista templom 9.30 óra
A szentmisén közreműködik a Piarista Gimnázium népzenei műhelye Fábri Géza és Ivánovics Tünde vezetésével

Május 31. (vasárnap) 19.30 óra, Jezsuita templom
A szentmisén Takács Éva énekel

Előző sztori

Borral bolondított finomságok

Következő sztori

Kézilabda: Utolsó esély