Közélet

Félmilliárdos beruházás Ópusztaszeren

Félmilliárdos beruházás Ópusztaszeren

2009. május 20., szerda
Félmilliárdos beruházás Ópusztaszeren
opusztaszer5

A Csongrád Megyei Önkormányzat - a DAOP-pályázaton nyert 463 millió forintot saját büdzséjéből kiegészítve - 572 millió forintból kezdi meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) fejlesztését. A Feszty-körkép felújítása mellett egy új, állandó kiállítással is bővül az emlékpark. Az építészeti munkálatok augusztus második felében indulnak.

Az emlékpark látogatóinak többsége még mindig a Feszty-körkép miatt jön Ópusztaszerre, ez egyfajta egy lábon állás, amin mindenképp változtatni kell - mondta

Magyar Anna

, a megyei közgyűlés elnöke. Az elnök asszony szerint ezt szeretnék kiegyensúlyozni a pályázaton elnyert pénzből, melyhez a megyei önkormányzat 109 millió forint önerőt mozgósít, ami példa nélküli az önkormányzatok kultúrára költött pénzeihez képest. A fejlesztés 2010. május 31-én fejeződik be. A beruházás gerincét a rotunda felújítása és egy új, Árpád-kori kiállítóhely létesítése alkotja.

Sándor Attila

, a turisztikáért is felelős megyei közgyűlési alelnök elmondta, az önkormányzat szeretne összefogni a környező településekkel, hogy közösen dolgozzák ki az emlékpark és a régió kapcsolatrendszerét.

Megelevenedik az Árpád-kor

opusztaszer2

Az Árpád-kori kiállítóhelyről

Koszta László

, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Középkori és Kora Újkori Magyar Történelem Tanszék vezetője beszélt. A tanszékvezető egyetemi docens elmondta, hogy a tervezett kiállítóhelyre 850 méteres terület áll rendelkezésükre, ahová a honfoglalástól 1301-ig felölelő történelmi kort szeretnék megeleveníteni. Olyan interaktív, a modern múzeumok sorába is beillő kiállítást terveznek, ahol folyamatosan megújuló, az Árpád-kor legújabb régészeti leleteit is bemutató tárlat valósulhat meg. A kiállítóhelyen évfordulókat lehet megünnepelni, és a tárlat rákapcsolódik a közoktatásra is, hiszen egy tanterem is rendelkezésre áll majd a látogatók számára, ahol különböző osztálykirándulások szervezésével lehet majd rendhagyó történelemórákat tartani. A beruházás folyamatáról a megyei önkormányzat rendszeresen beszámol majd sajtótájékoztatók keretében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.