Félmilliárdos beruházás Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

opusztaszer5A Csongrád Megyei Önkormányzat – a DAOP-pályázaton nyert 463 millió forintot saját büdzséjéből kiegészítve – 572 millió forintból kezdi meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) fejlesztését. A Feszty-körkép felújítása mellett egy új, állandó kiállítással is bővül az emlékpark. Az építészeti munkálatok augusztus második felében indulnak.

Az emlékpark látogatóinak többsége még mindig a Feszty-körkép miatt jön Ópusztaszerre, ez egyfajta egy lábon állás, amin mindenképp változtatni kell – mondta Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke. Az elnök asszony szerint ezt szeretnék kiegyensúlyozni a pályázaton elnyert pénzből, melyhez a megyei önkormányzat 109 millió forint önerőt mozgósít, ami példa nélküli az önkormányzatok kultúrára költött pénzeihez képest. A fejlesztés 2010. május 31-én fejeződik be. A beruházás gerincét a rotunda felújítása és egy új, Árpád-kori kiállítóhely létesítése alkotja.
Sándor Attila, a turisztikáért is felelős megyei közgyűlési alelnök elmondta, az önkormányzat szeretne összefogni a környező településekkel, hogy közösen dolgozzák ki az emlékpark és a régió kapcsolatrendszerét.

Megelevenedik az Árpád-kor

opusztaszer2Az Árpád-kori kiállítóhelyről Koszta László, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Középkori és Kora Újkori Magyar Történelem Tanszék vezetője beszélt. A tanszékvezető egyetemi docens elmondta, hogy a tervezett kiállítóhelyre 850 méteres terület áll rendelkezésükre, ahová a honfoglalástól 1301-ig felölelő történelmi kort szeretnék megeleveníteni. Olyan interaktív, a modern múzeumok sorába is beillő kiállítást terveznek, ahol folyamatosan megújuló, az Árpád-kor legújabb régészeti leleteit is bemutató tárlat valósulhat meg. A kiállítóhelyen évfordulókat lehet megünnepelni, és a tárlat rákapcsolódik a közoktatásra is, hiszen egy tanterem is rendelkezésre áll majd a látogatók számára, ahol különböző osztálykirándulások szervezésével lehet majd rendhagyó történelemórákat tartani.
A beruházás folyamatáról a megyei önkormányzat rendszeresen beszámol majd sajtótájékoztatók keretében.

Előző sztori

„Törődés napja” – abszolút népbetegség a magas vérnyomás

Default thumbnail
Következő sztori

Nemzetiségi fieszta Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek