Közélet

EP 09 szubjektív 03

EP 09 szubjektív 03

2009. május 25., hétfő
EP 09 szubjektív 03

Liberalizmus, másként? - Más politika a semmiből

lmp2

Szinte a semmiből robbant be a magyar politikai valóságba a Lehet Más a Politika - Humanista Párt (LMP-HP) szövetsége. Az LMP valóban egy frissen létrehozott formáció. Alapítói között ott találjuk az SZDSZ-ből kiábrándult Schiffer Andrást, akit a Védegyletből, illetve a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetből már ismerhettünk.

A szövetség európai parlamenti listavezetője egy kevésbé ismert jogvédő,

Szabó Tímea

, aki külföldön, illetve a Magyar Helsinki Bizottságánál tevékenykedett a megelőző években. A Lehet Más a Politika nevű szervezetben - önmeghatározásuk szerint - „sok különböző ember vesz részt - de közös bennünk, hogy valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat és egészséges környezetet akarunk, és hajlandók vagyunk tenni is érte. Van közöttünk vidéki és városi, professzor és szerelő, mérnök és bölcsész, nyakkendős és farmeres, autós és biciklis, bagós és nemdohányzó. Kormányból kiábrándult. Ellenzékből kiábrándult. A kiábrándultságból kiábrándult. A politikát eddig messzire elkerülő. Most mind azon dolgozunk, hogy más legyen a politika". A jelenlegi formájában működő HP alternatív körökben már korábban ismert volt, például békeakcióiról. Politikai pártként való működésének legnagyobb sikere az idei év elején megtartott ferencvárosi időközi választás, ahol - igaz, alacsony részvétel mellett - jelöltjük közel 3,7 százalékot szerzett. Ez utóbbi eredményből persze botorság lenne messzemenő következtetéseket levonni. Jómagam mégis azok közé tartozom, akik nem intézik el egy kézlegyintéssel a most tehát LMP-HP néven futó új politikai formációt.

A szocialisták érdeke?

A Humanista Párt, és most a Lehet Más a Politika megkapta már azt a vádat, hogy „valakik" felépítették. Itt persze sokan szocialista érdekcsoportokat véltek/vélnek látni a háttérben. E teória szerint az új szövetség célja a középen álló szavazók megszólítása (amely szerepet például korábban a Centrum, az MDF, sőt egy időben az SZDSZ is eljátszotta). Ennek célja pedig - az elmélet szerint - kettős: egyrészt az MDF-ben, SZDSZ-ben nincs már elég erő, ezek a pártok hiteltelenné tették saját magukat, viszont egykori szavazóik nem kívánnak a szocialistákra szavazni. Távolmaradásuk, vagy ami MSZP-s szempontból még rosszabb, a Fideszre szavazásuk elkerülése érdekében szükség van az új, középen álló erőre. Másrészt esetleges megerősödésük, parlamentbe jutásuk a baloldali-balközép-liberális koalíció voksait gyarapíthatná. Jelenleg semmi sem bizonyítja az elmélet helyességét, de sok mindent láttunk már az elmúlt húsz évben Magyarországon...

SZDSZ-LMP-élethalálharc

Ami viszont tény, hogy a vesztüket érző szabad demokraták rendkívül élesen reagáltak az új pártszövetség színre lépésére (erre meg is van az okuk: a Gallup az LMP-HP-nak 2 százalékot mért a biztos szavazó pártválasztóknál, az SZDSZ-nek viszont csak fele ennyit!). Így még a saját elveiktől is fényévnyi távolságra lévő „hivatalos" liberálisok - fővárosi tanácsnokuk révén - olyan kisstílű konfliktusba is belementek, mely szerint az LMP-HP illegálisan matricázta tele a fővárost. Az LMP csattanós választ adott a történtekre: „A főváros összesen kétezer, az oszlopok tetején elhelyezhető tábla (elefántfül) kihelyezésére adott engedélyt - azokat is jogsértő módon helyrajzi szám nélkül -, mellyel a táblák ellenőrzését nehezítette meg. Az egyik kezelő cég tájékoztatása szerint csak ő egyedül nyolcezer darabot árusít, tehát a hirdetőtáblák zöme engedély nélkül, ellenőrizhetetlenül termel bevételt. Az engedélyezett óriásplakátokról pontos nyilvántartás nem áll rendelkezésre, több mint valószínű, hogy számuk szintén sokszorosa az engedélyezettekének. A megállókba épített úgynevezett citylight hirdetési felületeket a szerződés szerint 25 évre ingyenesen kapta meg az azt kezelő cég, holott a megadott hirdetési árak szerint évi 7-8 milliárd forint bevételük keletkezik belőle. Hogy ez esetben mennyi bevételtől esik el a főváros és miért, azt az EP kampány után szívesen megvizsgáljuk közelebbről. Súlyos aránytévesztésről árulkodik, hogy a főváros a saját felelősségi körébe tartozó visszásságok helyett az LMP matricáival van elfoglalva. Azt gondoljuk, hogy június 7-én a polgárok érezni fogják a különbséget egy esetleg rosszul megválasztott matricahely és a rosszul megválasztott politikusok között" - olvashatjuk közleményükben. Bár a viszonylag alacsony ismertségű, újszülött LMP-HP mandátumszerzése az idei EP-választáson nem túl valószínű, a liberális középért folytatott versenyben könnyen mattot adhat a húsz éve a politikában jelen lévő SZDSZ-nek.

(Folytatjuk)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.