Csődveszély az egészségügyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy fűnyírót tolnak végig a magyar egészségügyön Soprontól Záhonyig, nem veszik figyelembe az egészségi állapotokat és a kapacitások egyenlőtlen eloszlását – idézi az mno.hu Pesti Imre szakpolitikus nyilatkozatát. A fideszes politikus szerint a Bajnai-csomag „bűntény” a magyar társadalommal szemben, és ez az egészségügyben különösen érvényes. A várható több mint 10 százalékos forráselvonás az egészségügyi intézmények tömeges csődjét fogja okozni.

Pest Imre szerint a legnagyobb ellenzéki párt attól tart, hogy a várható 10 százalékos forráskivonás miatt tömeges kórházcsőd fenyeget, példaként a budapesti állapotokat említette, ahol már most 12 intézményből négy jelenleg is csődben van, de a többiben sincs pozitív szaldó. Mint mondta a kórházszövetség is azt állapította meg, hogy az április 1-jétől érvényes finanszírozást egyetlen egészségügyi intézmény sem élheti túl. Rámutatott arra is, hogy a forráskivonás mellett az egészségügyi intézményeket az energiaár- és az élelmiszerár-emelések, valamint a beszállítók áremelései is sújtják, miközben nincs fedezetük a kórházaknak az 5 százalékos kötelező béremelésre, és a 13. havi illetmény felét is ki kell gazdálkodniuk. Bajnai Gordon miniszterelnök programjában egy mondatot sem szánt az egészségügyre, ami megmutatja, hogy „ennyire fontos” a magyar kormánynak az ágazat. „Ez nem más, mint offshore szolidaritás” – hangoztatta.

Kökény Mihály MSZP-s képviselő szombaton, Kiskunfélegyházán azt mondta, hogy az egészségügyben megközelítőleg 500 milliárd forint fejlesztésre fordítható pénzzel rendelkezünk az Európai Unió 2007-től 2013-ig tartó költségvetési ciklusában, s ez az ágazatnak korábban biztosított források négyszeresét jelenti.

A cikk az mno.hu-n itt olvasható.

Default thumbnail
Előző sztori

Idegenben nyert a Szeged Beton

Default thumbnail
Következő sztori

Pécsen már voksolnak, eredmények este nyolckor

Legutóbbi hasonló cikkek