Közélet

Csődveszély az egészségügyben

Csődveszély az egészségügyben

2009. május 9., szombat
Csődveszély az egészségügyben

Egy fűnyírót tolnak végig a magyar egészségügyön Soprontól Záhonyig, nem veszik figyelembe az egészségi állapotokat és a kapacitások egyenlőtlen eloszlását - idézi az

mno.hu

Pesti Imre szakpolitikus nyilatkozatát. A fideszes politikus szerint a Bajnai-csomag „bűntény" a magyar társadalommal szemben, és ez az egészségügyben különösen érvényes. A várható több mint 10 százalékos forráselvonás az egészségügyi intézmények tömeges csődjét fogja okozni.

Pest Imre

szerint a legnagyobb ellenzéki párt attól tart, hogy a várható 10 százalékos forráskivonás miatt tömeges kórházcsőd fenyeget, példaként a budapesti állapotokat említette, ahol már most 12 intézményből négy jelenleg is csődben van, de a többiben sincs pozitív szaldó. Mint mondta a kórházszövetség is azt állapította meg, hogy az április 1-jétől érvényes finanszírozást egyetlen egészségügyi intézmény sem élheti túl. Rámutatott arra is, hogy a forráskivonás mellett az egészségügyi intézményeket az energiaár- és az élelmiszerár-emelések, valamint a beszállítók áremelései is sújtják, miközben nincs fedezetük a kórházaknak az 5 százalékos kötelező béremelésre, és a 13. havi illetmény felét is ki kell gazdálkodniuk.

Bajnai Gordon

miniszterelnök programjában egy mondatot sem szánt az egészségügyre, ami megmutatja, hogy „ennyire fontos" a magyar kormánynak az ágazat. „Ez nem más, mint offshore szolidaritás" - hangoztatta.

Kökény Mihály

MSZP-s képviselő szombaton, Kiskunfélegyházán azt mondta, hogy az egészségügyben megközelítőleg 500 milliárd forint fejlesztésre fordítható pénzzel rendelkezünk az Európai Unió 2007-től 2013-ig tartó költségvetési ciklusában, s ez az ágazatnak korábban biztosított források négyszeresét jelenti. A cikk az

mno.hu-n

itt olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.