Gasztro

Borral bolondított finomságok

Borral bolondított finomságok

2009. május 23., szombat
Borral bolondított finomságok
ribizli-leves

Borfesztiválon járva-kelve merült fel bennünk a gondolat, hogy ezt a rengeteg finom italt nem csak kortyolgathatjuk, hanem kuriózumként felhasználhatjuk a gasztronómiában is. Az alábbiakban könnyen elkészíthető boros ételek receptjeiből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Így a felhasznált nemes szőlőlé segítségével nem csak étkünket, de vendégeinket és bizton megszédíthetjük.

Boros ribizlileves

Hozzávalók: - 50 dkg ribizli - 10 dkg cukor - 3 dl rozé bor - 6 szem szegfűszeg - 1 rúd fahéj - 1 dl tejszín - 1 dkg keményítő

Elkészítés:

ribizlileves2

A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, majd amikor a felére forrt, leszűrjük. Felforralunk 6 dl vizet, a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és felforraljuk. A tejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tejszínhabbal tálaljuk.

Pirított fokhagymás és fehérboros csirkemell

Hozzávalók: - 50dkg csirkemell - kb. 2 dl félédes fehérbor (hogy a csirkét ellepje) - 1 fej fokhagyma - 2 csipet fehérbors - 1 csipet só, de csak sütés előtt

Elkészítés:

fokhagymas-csirke

A letisztított csirkemellet csíkokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymatörővel összezúzzuk. Erre ráöntjük a bort és hozzáadjuk a fehérborsot. A fokhagymás bort ráöntjük a csirkére lefedve hűtőbe tesszük, hogy egybeérjenek az ízek. Kb. 15-20 perc múlva serpenyőben lefedve addig „főzzük" a fűszeres húst, amíg a bor elpárolog. Utána piríthatjuk, így pikánsabb lesz. Ha sietünk a bort leönthetjük a húsról, így hamarabb pirul. A kész csirke mellet görögsalátával vagy pirított krumplival tálaljuk.

Borban sült töltött hús

Hozzávalók: - 1 kg csont nélküli karaj - 0,75 dl édes fehér bor - 1,5 dl étolaj A töltelékhez: - 3 tojás - 10 dkg csirkemáj - 1 fej hagyma - 5-6 szem gomba - 1 zsemle - 1 dl tej - ételízesítő - bors - 1 csokor petrezselyem - 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

borban-sult-toltott-hus

A töltelékhez való három tojást keményre főzzük. A húst felszeljük, vékonyra klopfoljuk, megszórjuk egy kevés ételízesítővel, félrerakjuk. Apróra vágjuk a hozzávalókat. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a májat, és kicsivel később a gombát, a petrezselymet, az ételízesítőt, borsot, paprikát, összefőzzük. Lehűtjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejbe áztatott zsemlét, és villával jó alaposan összedolgozzuk. A hússzeletekre tölteléket kenünk, majd kétoldalt kicsit behajtva feltekerjük. Szorosan egymás mellé tepsibe tesszük a tekercseket, majd borsozzuk, ráöntjük a bort, és a maradék étolajat. Letakarjuk kilyukasztgatott alufóliával és kb. 170 fokos sütőben sütjük, míg a bor elpárolog, és sűrű szaft marad utána. Mielőtt elkészül, a fóliát leszedve pirítjuk a tetejét.

Muskotályos puding

Hozzávalók: - 2 sárgadinnye - 2 dl muskotályos bor - 1 tasak vaníliaízű pudingpor (főzés nélkül készíthető) - 5 dl tej

Elkészítés:

muskotalyospuding

A dinnyéket kettévágjuk, és kimagozzuk. A dinnye húsából karalábévájóval vagy kiskanállal apró golyókat vájunk ki. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit visszarakjuk a fél dinnyébe, és leöntjük a muskotályos borral. A pudingport a tasakon levő leírás szerint elkészítjük a tejjel, és poharakba töltjük. Rátesszük a félretett dinnyegolyókat, és fogyasztásig hűtőben tartjuk. Tálaláskor szervírozhatjuk a dinnye héjában is, mentalevélkékkel díszítve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.