Az ingatlanadó terve az értékbecslők szerint is irreális

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Végrehajthatatlannak és egyes elemeiben abszurdnak tartja a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete az ingatlanadó 2010-re tervezett bevezetését – értesült az InfoRádió. A törvényjavaslat hiteles ingatlan-nyilvántartás nélkül és az állam által kijelölt értékbecslők alkalmazása esetén számos etikai kérdést is felvet.

A jelenleg nem létező ingatlankataszter elkészülése előtt az ingatlanok árát senki nem tudja pontosan megállapítani, így azokat megadóztatni sem lehet korrekt módon – fogalmazta meg a szakma ellenvetéseit Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke.

A törvényjavaslat szerint az ingatlanokat az önkormányzatok sorolják majd be területi alapon, de az ezzel a megállapított értékkel egyet nem értő tulajdonosok egy hivatalos listán szereplő szakemberektől kérhetnek értékbecslést. Ezzel kapcsolatban Békési elmondta, abszurd az a helyzet, amikor egy peres szituációban csak az ellenérdekelt fél – itt az állam – által kijelölt értékbecslők közül választhatnának a tulajdonosok, ha ellenvéleményt kérnek. Ezenkívül az újbóli értékbecslés díját is saját maguknak kellene kifizetni.

Az elnök úgy véli, komoly gondot jelent az értékbecslőkre vonatkozó egységes szabályozás hiánya is, amely meghatározná, milyen munkát végezhetnek el.

Default thumbnail
Előző sztori

SZTE-Szedeák: Az utolsó csaták következnek

Következő sztori

Szegeden az új Cotton Club S(t)ingers

Legutóbbi hasonló cikkek