/

A Tisztelt Ház megszavazta a megszorító csomagot

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Illusztráció: Gémes Sándor

megszoritas


A hétfőn az Országgyűlés megszavazta az idei adócsomagot, amely tartalmazza az áfaemelést, az szja alsó sávhatárának emelését és a munkáltatói járulék csökkentését – írja az mno.hu. A döntés értelmében az áfakulcs 25 százalékra nő. Megszűnik a 13. havi nyugdíj is. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot.

A Magyar Nemzet Online beszámolója szerint megszűnik tehát a 13. havi nyugdíj július 1-től, miután az Országgyűlés elfogadta a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak. A 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Emelkedik – fokozatosan, 62-ről 65 évre – a nyugdíjkorhatár is. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad.

Lamperth Mónika rosszul lett, nem szavazott

Warvasovszky Tihamér – egyedüli szocialistaként – nemmel szavazott a nyugdíjmódosító csomagra, és tartózkodott az adótörvényekről szóló voksolásnál is. A székesfehérvári szocialista polgármester áprilisban nem írta alá a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot sem. Rosszullét miatt nem tudott részt venni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításáról a név szerinti szavazásban hétfőn az MSZP-s Lamperth Mónika.

A tudósítás teljes szövege az mno.hu-n itt olvasható.

Előző sztori

SZVSE: Nem a vereség, az eljárás fáj igazán

Következő sztori

Az egyetemalapító Báthoryra emlékeznek