A szegedi foci 110. születésnapi ünnepsége

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fociunnep56A SZEGEDma.hu és a Kék-Fekete Diszkoszvető Szponzori Kör május 22-én közösen szervezett, nagyszabású ünnepségen emlékezett meg a szegedi labdarúgás születésének 110 éves évfordulójáról a megyeháza nagytermében. 1899. május 22-én alakult ugyanis meg az első szegedi labdarúgócsapat.

Az ünnepségsorozat 16 órakor kezdődött, Kalmár Márton Aranycsapat-szobra előtt gyújtottak gyertyát mindazokért, akik már a felhőszélen rúgják a bőrt, vagy épp onnan szurkolnak a város futballjának felemelkedéséért.

A rendezvény a megyeházán folytatódott, ahol a 110 éves a szegedi labdarúgás című kiállítást nyitotta meg a SZEGEDma.hu főszerkesztője, Pintér M. Lajos, aki elmondta: a szegedi foci élt, él és élni is fog. ” Abban a reményben tisztelgünk a dicső múlt előtt, s mondunk köszönetet azoknak, akik a jelen mostoha és keserves körülményei között űzik ezt a gyönyörű sportágat, hogy a mostani értékek megtartása mellett a labdarúgás fényes jövő előtt áll Szegeden” – fogalmazott. A szervezők bemutatták Vitos György: 110 éves szegedi futballhistória (1899-2009) című könyvét is. A 10 tablóból állított emlékfalon Szeged futballjának története tekinthető meg az alapítástól napjainkig. Korabeli fotók, újságcikkek, és különböző relikviák (focicipő, zászlók, mezek) segítenek az időutazásban – a kiállítás egy hétig látogatható. Vitos György könyve pedig szavakban teszi ugyanezt: végigvezet a szegedi foci napsütéses és zivataros évtizedein.

Díszpolgári cím és egy csokor gól

fociunnep59Az esemény a születésnapi díszünnepéllyel folytatódott a nagyteremben. A közel ötszáz látogató egy gálaműsor keretében emlékezhetett meg a város futballtörténetének nagyjairól. A szervezők a 110 év históriáját három részben mesélték el, Németh János, Bagaméry László és Balog Zoltán előadásában. A történelmi memoárok között elhangzott két vers is. A Szegedi Egyetemi Színház színészei József Attila Félidő: 0:0 költeményét és az egyetlen magyar verset, amit egy focicsapathoz írtak, Juhász Gyula Olympiai óda című művét adták elő. Portálunk főszerkesztője és a szponzori kör elnöke, Nógrádi Tibor hagyományteremtő szándékkal, idén először adták át a szegedi futball kitüntetéseit. „A szegedi labdarúgás díszpolgára” elismeréssel jutalmazták posztumusz Baróti Lajost, a szegedi foci legendás játékosát, mesteredzőt, szövetségi kapitányt. Díszpolgári kitüntetésben részesült Mészáros Károly, a hatvanas évek kiváló kapuőre és Nemes István, aki a mai napig segíti a fiatalokat, dolgozik az utánpótlásfociért. “A szegedi labdarúgó-utánpótlásért” díjat Sahin-Tóth Dezső, a Rendőr TE labdarúgó-szakosztályának alapítója, illetve Szalai István, a Szalai Focisuli létrehozója, a Tisza Volán Focisuli egyik alapítója vehette át. „A szegedi labdarúgás jövőjéért” kitüntetéssel Kormányos Kolos, a Tisza Volán SC U19-es korosztályú játékosának tehetségét ismerték el a szervezők.

Az ünnepi program záró akkordjaként a jelenlévőknek virág helyett stílusosan egy csokorra való szegedi parádés gól vetítésével köszönte meg a SZEGEDma.hu és a Kék-Fekete Szponzori Kör, hogy megtisztelték rendezvényüket.

no images were found

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kilencvenkilenc éves a Délmagyarország

Default thumbnail
Következő sztori

SZTE-Szedeák: Országos elődöntőben a kadettcsapat

Legutóbbi hasonló cikkek