/

A bodza ezer arca

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2538813072_26e65cc8c5Ilyenkor, tavasz közepe táján az útszéleken, erdőkben, parkokban, utazás vagy kirándulás alkalmával lépten-nyomon virágzó bodzabokrokkal találkozunk. A május vége és a június eleje a bodzavirág, a nyár vége pedig a bodzabogyó szezonja. Olvasóinkkal szeretnénk most néhány receptet megosztani, amelyek segítségével nem csupán nyár eleji, de téli finomságokat is készíthetünk.

Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.
Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor
égen nyíló bodzavirágból.

Nemes Nagy Ágnes:

Most virágzik a bodza. Ernyős virága pompás illatot áraszt. Régen úgy tartották, hogy a házi istenek lakhelye a bodzacserje, ezért szívesen ültették a parasztudvarokban a csűr vagy az istálló oldalához. Napjainkban a növény e spirituális szerepét már nem értékeljük.
A jellegzetes, de kellemes illatú virág, majd az ősszel beérő, csillogó fekete bogyók, azonban megérdemlik a figyelmet. A kutatások bebizonyították, hogy a bodza C-vitamin-tartalma sokszorosa a C-vitamin-fenomén citroménak. Rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet védekező erejét.
A virágból teát, szörpöt vagy a nyári melegben üdítő limonádét készíthetünk. A hársfa- és bodzavirágtea együttesen a meghűléses betegségek ellen kiváló szer. A bodzaszörp elkészítése igazán nem ördögi mesterség, és nem is igényel sok időt.

Hasznos tudnivalók a bodzáról:

– kedvenc előfordulási helye az árkok, vízfolyások környéke, az utak mente és az erdőszéle,
– a bodzafa magas cserje, levelei 5-9 ágúak,
– virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú,
– termése feketés lila, édes-savanykás bogyó,
– a feketebodza-bogyó hatásosságát a népi és a hivatalos gyógyászat is régóta elismeri,
– levelén, virágán és kérgén kívül csonthéjas bogyója is többféle hatóanyagot tartalmaz: A, B és C-vitamint, szerves savakat (folsavat, pantoténsavat), ásványi anyagokat (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor), terpéntartamú illóolajat vagy antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó),
– enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, meghűléskor immunerősítő és izzasztó hatású,
– isiász, reuma és rákterápiák esetén is egyre inkább divattá vált alkalmazása,
– a virágok és a terméshús kivételével a növény többi része mérgező.

Hasznos tippek a bodza szedéséhez:

bodza– ne közvetlen az útszélen vagy forgalmas helyeken szedjük, mert benzingőzzel, füsttel és porral lehet átitatva. Inkább erdőkben, ligetekben, kevésbé forgalmas helyeken próbáljunk gyűjtögetni.
– szedésekor ügyeljünk arra, hogy csak a teljesen kinyílt virágzatú ernyőket gyűjtsük, a rozsdás és a „potyogós” szirmúak már ne kerüljenek kosarunkba,
– a termés gyűjtésénél fontos, hogy csak érett gyümölcsöt szedjünk – ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy a bogyók 95%-ban bordós-feketére színeződnek. Vigyázat: az éretlen bodzabogyó mérgezési tüneteket, szédülést, hányást okozhat,
– a zöld részeket, így a virágkocsányát is azonban el kell távolítani, mert szintén mérgező!
– Ne keverjük össze a gyalogbodzával (lágyszárú gyomnövény), ami mérgező!

Házi bodzareceptek:

Bodzavirágital 

Hozzávalók:

– 7-8 db nagy bodzavirág
– 80 dkg cukor
– 2 db citrom
– 15-25 db citrompótló
– víz

A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. Egy 5 l-es üveget (vagy edényt) felöntünk vízzel, feloldjuk benne a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű citrompótlót. Beletesszük a bodzavirágokat fejjel lefelé és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Három nap múlva leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.

Főzött bodzavirágszörp

Hozzávalók:

– 7-8 db nagy bodzavirág
– 3 l víz
– 1-1,2 kg cukor
– 2-3 db citrom
– 25-50 db citrompótló
– tartósítószer

A citromokat megmossuk és felkarikázzuk. Egy 5 l-es üvegbe (vagy edénybe) 3 l vizet öntünk és elkeverünk benne egy kis kanálnyi tartósítószert. Beletesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Naponta többször megkeverve 5-6 napon át állni hagyjuk. Végül leszűrjük és hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot és citrompótlót. Amikor a cukor feloldódott, felforraljuk, majd kihűlés után üvegekbe töltjük.

Bodzabogyószörp  

Hozzávalók:

– 1 kg feketebodza-bogyó
– 1 l víz
– borkősav
– tartósítószer
– 1 l léhez 1 kg cukor

Az érett bodzát megmossuk és leszemezzük. Összetörjük, hozzáadjuk a vizet, a borkősavat és a tartósítószert. Néhány napig állni hagyjuk, és a levét leszűrjük. Megmérjük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű cukrot, majd feloldódásig keverjük. Üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Vízzel hígítva kitűnő üdítőital, de teaízesítőnek is finom.

Bodzadzsem

Hozzávalók:

– 1 kg feketebodza-bogyó
– 80 dkg cukor
– 3 dl víz

Jó érett bodzát szedjünk. Alaposan megmossuk és a szemeket leszedjük a kocsonyáról. A vízből és cukorból szirupot főzünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és erős tűznél állandó keverés mellett sűrűn folyósra főzzük. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe és száraz dunsztba tesszük. Köhögés és meghűlés ellen is jó házi gyógyszer.

Bodzabogyó-lekvár  

Hozzávalók:

– 1 kg feketebodza-bogyó
– 25-30 dkg cukor
– citromlé
– tartósítószer

Az érett bodzát megmossuk, leszemezzük és összetörjük. Lassú tűzön gyakran megkeverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és tetszés szerint citromlével ízesítjük. Állandó keverés mellett készre főzzük, majd előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejére tartósítószert szórunk, az üvegeket lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Extra bodzarecept-ajánlataink:

Bodzás-banános üdítő

Hozzávalók:

– 2 db banán
– 6 evőkanál bodzaszörp
– tej

A megtisztított banánokat turmixgéppel vagy villával pépesítjük, majd hozzáadjuk a bodzaszörpöt, felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi és alaposan összekeverjük.

Bodzás golyók

Hozzávalók:

– 2-3 fej bodzavirág
– 30 dkg liszt
– 1 pohár joghurt,
– 1 evőkanál méz
– 1 kávéskanál őrölt ánizs,
– olaj

A bodzavirágokat apróra vágjuk, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Közepes keménységű tésztát kell kapnunk. Golyókat formálunk, és előmelegített olajban kisütjük.

Előző sztori

Konferenciával zárult a bűnmegelőzési program

Következő sztori

Szombat – vasárnap: Irodalmi szalon Bodrogi Gyulával