2009/10-re is változatos programot ígér a színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Nemzeti Színház legfontosabb szempontjává a minőség és a sokféleség vált az elmúlt évad során, ennek megfelelően a 2009-2010-es évad is sokrétű műsorral várja a nagyérdeműt: mindenkinek hoz majd valamit – fogalmazott nyitógondolataiban Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a következő évadról szervezett sajtótájékoztatón.

A következő évadban körülbelül annyi bemutató várható, mint idén, és a műfajok arányában sem lesz jelentős változás. A könnyű zenés műfajokból most kettőt szeretnének majd folyamatosan műsoron tartani: a Sullivan-darab mellett színpadra kerül Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettje Iglódi István rendezésében. Az operákban jövőre sem csalódunk: Puccini Bohémélet című vígoperáját Pál Tamás, a színház I. karmesterének rendezésében láthatjuk, Rossini Ory grófját Anger Ferenc rendezi, és a három opera közül ez a mű a Kisszínházban lesz látható – a darabot a Budapesti Tavaszi Fesztivál és Thália Színházban vendégszereplésként is bemutatják majd. Verdi Álarcosbálját a prózai tagozat vezetője, Bodolay Géza rendezi – a színház főrendezőjének egyébként ez lesz a harmadik operarendezése.

Prózában a sort Juronics Tamás rendezésében Gogol Háztűznéző című drámája nyitja. Itt sem maradhat el a gyerekeknek szóló darab: Jékely Zoltán Az aranyszőrű bárány című művét Sándor János, a színház örökös tagja rendezésében élvezhetik majd a gyerekek. Bodolay Géza kiemelte Vörösmarty Mihály klasszikus művét, a Csongor és Tündét, melynek rendezésére, mint elmondta, már nagyon régen készül. Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékát Csiszár Imre rendezi majd. Továbbá látható lesz Fenyő-Tasnádi Aranycsapat című műve, mely a hatvanas évek életérzését jeleníti majd meg, és Tasnádi Csaba állítja színpadra. Molnár Ferenctől a Liliomot pedig Keresztes Attila rendezésében várhatjuk.

Csajkovszkij gyerekeknek szóló táncjátéka, a Hattyúk tava mellett a Szegedi Kortárs Balett két új bemutatóval készül, melyekről Juronics Tamás, a társulat vezető koreográfusa, Kossuth-díjas táncművész egyelőre csak azt árulta el, hogy a klasszikus művek után jövőre szeretnének visszatérni a saját történetek feldolgozásához.

Gyüdi Sándor elmondta: sokat nyertek a színházi vezetők a Faust elkárhozásában való jó együttműködésükkel, ezzel is magyarázható, hogy a rendezőket jórészt a saját „csapatukból” termelik ki.

Május 30-án immár tizenegyedik alkalommal adományozzák a színházi kitüntetéseket, a Dömötör-díjakat, melyeket a közönség szavazatai alapján ítélnek oda, összesen tíz kategóriában május 24-ig interneten vagy szavazólappal lehet szavazni. Azt is bejelentették, hogy a múzeumban az eddigi Dömötör-díjakból egy kiállítás is nyílik.

Mindemellett az idei évad is tartogat még kiváló darabokat: megérkezett Szegedre Adam Diegel, aki Mauriziót alakítja az Adriana Lecouvreur május 20-iki és 22-iki előadásában (az opera egyébként különböző szereposztásokban május 20-23-ig látható). Május 21-23-ig a Mobil Front Műhely és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházának közös produkciójaként látható a Hal a zacskóban című darab Barnák László rendezésében, a május 23-i előadást hallássérültek számára jeltolmáccsal tartják a Szent-Györgyi Rotary Club Szeged támogatásával. Június 5-én 16 és 19.30 órakor a Nagyszínházban a Vígszínház előbemutatóját tartják: Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabját Marton László állítja színpadra. Június 7-én a Kisszínházba érkezik Bozsik Yvette Lélektánc című darabja, melyben az ép mozgásúak és mozgássérültek találkozhatnak a művészi felfedezés és kutatás, egymástól és egymás segítségével való tanulás céljából – a darab az előítéletek felülvizsgálásáról szól, előadja: a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport.

Előző sztori

A fesztivál nagydíjasa: Monyók József 1996-os Tokaji Esszenciája

Következő sztori

Szabadka szerb kézbe kerül?

Legutóbbi hasonló cikkek