Kultúra

2009/10-re is változatos programot ígér a színház

2009/10-re is változatos programot ígér a színház

2009. május 19., kedd
2009/10-re is változatos programot ígér a színház

A Szegedi Nemzeti Színház legfontosabb szempontjává a minőség és a sokféleség vált az elmúlt évad során, ennek megfelelően a 2009-2010-es évad is sokrétű műsorral várja a nagyérdeműt: mindenkinek hoz majd valamit - fogalmazott nyitógondolataiban Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a következő évadról szervezett sajtótájékoztatón.

A következő évadban körülbelül annyi bemutató várható, mint idén, és a műfajok arányában sem lesz jelentős változás. A könnyű zenés műfajokból most kettőt szeretnének majd folyamatosan műsoron tartani: a Sullivan-darab mellett színpadra kerül

Offenbach

Orfeusz az alvilágban című operettje

Iglódi István

rendezésében. Az operákban jövőre sem csalódunk:

Puccini

Bohémélet című vígoperáját

Pál Tamás

, a színház I. karmesterének rendezésében láthatjuk,

Rossini

Ory grófját

Anger Ferenc

rendezi, és a három opera közül ez a mű a Kisszínházban lesz látható - a darabot a Budapesti Tavaszi Fesztivál és Thália Színházban vendégszereplésként is bemutatják majd.

Verdi

Álarcosbálját a prózai tagozat vezetője,

Bodolay Géza

rendezi - a színház főrendezőjének egyébként ez lesz a harmadik operarendezése. Prózában a sort

Juronics Tamás

rendezésében

Gogol

Háztűznéző című drámája nyitja. Itt sem maradhat el a gyerekeknek szóló darab:

Jékely Zoltán

Az aranyszőrű bárány című művét

Sándor János

, a színház örökös tagja rendezésében élvezhetik majd a gyerekek. Bodolay Géza kiemelte

Vörösmarty Mihály

klasszikus művét, a Csongor és Tündét, melynek rendezésére, mint elmondta, már nagyon régen készül.

Feydeau

Bolha a fülbe című vígjátékát

Csiszár Imre

rendezi majd. Továbbá látható lesz

Fenyő-Tasnádi

Aranycsapat című műve, mely a hatvanas évek életérzését jeleníti majd meg, és Tasnádi Csaba állítja színpadra.

Molnár Ferenctől

a Liliomot pedig

Keresztes Attila

rendezésében várhatjuk.

Csajkovszkij

gyerekeknek szóló táncjátéka, a Hattyúk tava mellett a Szegedi Kortárs Balett két új bemutatóval készül, melyekről Juronics Tamás, a társulat vezető koreográfusa, Kossuth-díjas táncművész egyelőre csak azt árulta el, hogy a klasszikus művek után jövőre szeretnének visszatérni a saját történetek feldolgozásához.

Gyüdi Sándor

elmondta: sokat nyertek a színházi vezetők a Faust elkárhozásában való jó együttműködésükkel, ezzel is magyarázható, hogy a rendezőket jórészt a saját „csapatukból" termelik ki. Május 30-án immár tizenegyedik alkalommal adományozzák a színházi kitüntetéseket, a Dömötör-díjakat, melyeket a közönség szavazatai alapján ítélnek oda, összesen tíz kategóriában május 24-ig interneten vagy szavazólappal lehet szavazni. Azt is bejelentették, hogy a múzeumban az eddigi Dömötör-díjakból egy kiállítás is nyílik. Mindemellett az idei évad is tartogat még kiváló darabokat: megérkezett Szegedre

Adam Diegel

, aki Mauriziót alakítja az Adriana Lecouvreur május 20-iki és 22-iki előadásában (az opera egyébként különböző szereposztásokban május 20-23-ig látható). Május 21-23-ig a Mobil Front Műhely és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházának közös produkciójaként látható a Hal a zacskóban című darab

Barnák László

rendezésében, a május 23-i előadást hallássérültek számára jeltolmáccsal tartják a Szent-Györgyi Rotary Club Szeged támogatásával. Június 5-én 16 és 19.30 órakor a Nagyszínházban a Vígszínház előbemutatóját tartják:

Molnár Ferenc

Játék a kastélyban című darabját

Marton László

állítja színpadra. Június 7-én a Kisszínházba érkezik

Bozsik Yvette

Lélektánc című darabja, melyben az ép mozgásúak és mozgássérültek találkozhatnak a művészi felfedezés és kutatás, egymástól és egymás segítségével való tanulás céljából - a darab az előítéletek felülvizsgálásáról szól, előadja: a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.